Közélet

Vásárhelyre még nem érkezett meg az állami normatíva a tankönyvekre

Vásárhelyre még nem érkezett meg az állami normatíva a tankönyvekre

2011. augusztus 25., csütörtök
Vásárhelyre még nem érkezett meg az állami normatíva a tankönyvekre

Az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos állami normatíva még nem érkezett meg a hódmezővásárhelyi önkormányzathoz - közölte Göbl Vilmos sajtóreferens csütörtökön az MTI-vel.

Hoffmann Rózsa

oktatásért felelős államtitkár kedden azt mondta, az oktatási államtitkárság teljesítette kötelességét, átutalták az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos állami normatívát az önkormányzatoknak. A jogszabályok azonban jelenleg nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák - fűzte hozzá. Előzőleg a Magyar Nemzet arról írt, hogy az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. A hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense közleményében azt írta: a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatása szerint a normatíva nem is érkezik meg az iskolakezdésig, csupán a szeptember elején kapja meg a város. Hódmezővásárhely esetében ez az összeg 28,8 millió forint, amelyet az önkormányzat hitelez meg a tankönyvterjesztő cégnek. A kommünikében arra kérik az államtitkárt: "a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz". A fideszes többségű hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta, a finanszírozási csúszás ellenére Hódmezővásárhelyen zökkenőmentes lesz a tankönyvek terjesztése, a város összes oktatási intézményébe már valamennyi kötetet kiszállították. A könyveket valamennyi diák átveheti a jövő héten. A hódmezővásárhelyi önkormányzat tavalyról mintegy 10 millió forinttal tartozik a tankönyvterjesztőnek, de a vállalkozással kötött megállapodás alapján a város szeptemberben minden fizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz - mondta

Göbl Vilmos

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.