Közélet

Vásárhelyen gyakorlatozik a Tisza Zászlóalj

Vásárhelyen gyakorlatozik a Tisza Zászlóalj

2011. augusztus 20., szombat
Vásárhelyen gyakorlatozik a Tisza Zászlóalj

A Vásárhelyi Hírek információi szerint a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj román, szlovák, ukrán és magyar egységei hamarosan nagyszabású gyakorlatot kezdenek Hódmezővásárhely-Szentes térségében.

Tavaly Ukrajnában Lvovtól nyugatra eső Yavoriv gyakorlókörzetben található Szimulációs Központban, valamint a tiszaújlaki határátkelőtől mindössze 18 km-re fekvő Vinogradov (Nagyszőlős) helyőrségben – hajtották végre a Tisza Zászlóalj éves gyakorlatát. Mint arról megkeresésünkre Tabiné Darabos Anna őrnagy, a magyarországi gyakorlat sajtóirodájának vezetője tájékoztatott, az idei Blonde Avalanche – 2011 (Szőke Lavina – 2011) nevű többnaposra tervezett gyakorlat szeptember 18-án kezdődik. Mint minden évben, ismét valós környezetben, katasztrófa elhárítás szimulációs gyakorlatára kerül sor. Két helyszínen lesznek a műveletek: Hódmezővásárhelyen és Szentesen. Mint mondta, a lebonyolítás részleteinek végső kialakításán még dolgoznak. A négy nemzet katonáiból felállított, a Magyar Honvédséget 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalja alá tartozó egységei élesben, ha kell, elsősorban az árvízi katasztrófa következményeinek felszámolásában, illetve a mentésben vesznek részt. A feladatok ellátására mindig késznek kell lenni, hiszen az utóbbi évek időjárási anomáliái mind a négy résztvevő ország élő vizei mentén okoztak már meglepetéseket. Tavaly Ukrajnában is a reagálás és a teendők gyakorlása volt a feladat. Többek között, mint az a tavalyi gyakorlaton készült képünkön is látható, szimulált helyzetben a műszaki búvárok egy, az áradó víz által elsodort, a folyó közepén rekedt személygépkocsiból mentették ki a gépjármű vezetőjét, majd a gépkocsit is kivontatták az árvíz sújtotta területről. Hasonló feladatok lesznek szeptember 18-tól a Blonde Avalanche – 2011 (Szőke Lavina – 2011) nevű gyakorlaton, amelynek a megállapodás szerint idén Magyarország lesz a házigazdája - írja a

vasarhelyihirek.hu

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.