Közélet

Varju László szerint rossz kezekben van az ország

Varju László szerint rossz kezekben van az ország

2011. augusztus 31., szerda
Varju László szerint rossz kezekben van az ország

Varju László szocialista országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció Platform igazgatója a Szegedi Szegfű Klubba látogatott, ahol munkaértekezleten ismertette a DKP helyi vezetőivel a következő félév terveit, és kiosztotta a konkrét munkafeladatokat. A sajtótájékoztatóra is ennek apropóján került sor.

Varju

mindjárt belevágott az elevenjébe, és azzal kezdte, mennyire rossz kezekben van ma az ország. A kormány kapkodó magatartása, ahogyan viszonyul a gazdasági válsághoz, szerinte óriási károkat okoz a közösségnek. A képviselő fel szeretné hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy ez az irány egyértelműen rossz. A kormány által folytatott gazdaságpolitika egyik pillére – a miniszterelnök szava járását idézve, a jobb kezemet nem hagyom levágni —, amely

Matolcsy György

gazdaságpolitikájának fontos eleme is egyúttal, az egykulcsos adórendszer. Ez mára látványosan, mindenki által beismerten megbukott. Az egykulcsos adórendszer következménye egyik oldalról az, hogy a költségvetés mintegy 600-700 milliárd forintos kieséssel kell, hogy számoljon, amit csak súlyosbít az ebből keletkező szociális válság, amely nem segíti a felső tízezren kívüliek életét. A magyar költségvetésnek nincs forrása arra, hogy kellő mértékben tudja támogatni az arra rászorulókat. Ennek következményeként jelentős a belső fogyasztás visszaesése, hiszen akinek a 800 ezer forintos jövedelme most még 40 vagy 50 százalékkal növekedett, ők nem vesznek több kenyeret, ásványvizet a helyi vállalkozónál. Ehelyett inkább tartós fogyasztási cikkeket vásárolnak, vagy tőketartozásuk visszafizetésére koncentrálnak. A 180 ezer forintos átlagjövedelmű polgárnak kevesebb lett a fizetése, ezáltal a gazdaságpolitika nyomán a belső fogyasztás is jelentősen csökkent. Egyszerre kettős hatás érvényesül: a költségvetésnek kevesebb a bevétele, miközben az emberek rosszabbul élnek. Ezen a gazdaságpolitikán azonnali hatállyal változtatni kell - véli Varju László.

Az önkormányzatok helyzete hasonlóképpen siralmas. A kormány intézkedései a kicsiket a csőd felé kergeti azokkal a megszorításokkal, amelyeket a költségvetés elfogadásával megtett. Az egész társadalmat sújtó devizahitelek kiváltására nincs mód és lehetőség, erre vonatkozó érdemi javaslatot a kormány nem készített. Egyértelműen kimondhatjuk, folytatta a képviselő, rossz kezekben van a kormány, és azonnali intézkedéseket kell tenni, méghozzá mielőbb. Az erre vonatkozó figyelemfelhívást országosan és helyben is megteszi a Demokratikus Koalíció Platform vezetése és tagsága, hiszen az állam nem bújhat ki a felelősségvállalás alól, igenis kötelessége törődni a rászorulókkal, állampolgáraival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.