Utazás

Utazás: szoknyás férfiak és egy pohár whiskey

Utazás: szoknyás férfiak és egy pohár whiskey

2011. augusztus 16., kedd
Utazás: szoknyás férfiak és egy pohár whiskey
De rögvest oszlassuk is el a címbeli sztereotípiát! A skót fővárosban nem csak csupa szoknyás férfi mászkál, és nem csak a világszerte kedvelt gabonapárlatot szürcsöli, hiszen egyéb dolga is van. A szoknya már csak azért sem állja meg a helyét, mert Edinburghban egy nap alatt akár három évszak is lehet nyár elején. Ez persze ne tántorítson senkit se vissza attól, hogy felüljön a Budapestről induló közvetlen járatra és eltöltsön egy hétvégét. Különben is, az edinburgh-i polgárok azt tanácsolják: ha nem tetszik az idő, várjunk öt percet, és jobb lesz! Mindenestre úgy pakoljuk a ruhákat, hogy minden eshetőségre felkészülünk.

Közös szentünk: Margit

A Forth folyó torkolatánál elterülő skót főváros magja a vár. A barna gránittömb, amelyen a komor erőd áll, mintegy 1500 éve lakott. Nem sejtették sem ekkor, sem pedig később, amikor a kelta Dun Eydinből Edinburgh lett, hogy a vár századokkal később Skócia legnépszerűbb, fizetős turisztikai látványosságaként évi 1,2 millió embert fogad majd. A várban ugyan hemzsegnek a világ legkülönbözőbb részéről odasereglett turisták, de a hadsereg is képviselteti magát; a mai napig itt található néhány adminisztrációs épület. A 1960-as évekig azonban még laktanya is működött a falakon belül. A történelmi falak között – akár esik, akár fúj – gyakran összefutunk peckesen járó, skót szoknyás alakokkal, nyomukban kisebb-nagyobb sokaságokkal; ők a vár hivatalos idegenvezetői. Vannak persze nadrágosak is, de kis szerencsével az előbbieket foghatjuk ki és hallgathatjuk ámulva, hogy van a skótoknak is egy Szent Margitjuk, aki, lám-lám, „disszidens” apa gyerekeként Magyarországon, Mecseknádasdon látta meg a napvilágot 1047-ben. Az apának, Edmundnak politikai okokból kellett elhagynia a kelta szülőföldet, és meg sem állt kis hazánkig, itt magyar menyecskét kerített magának, majd a kis Margitka születése után 10 évvel visszatért hazájába. Margit emlékét a vár egyik kápolnája őrzi. Margit persze még nem hallhatta az óra szerepét betöltő One O’Clock Gun, vagyis az Egyórai Ágyú, durrogását, és tűnődhetett volna azon, vajon zsugoriak-e a skótok vagy sem. Mesélik, hogy az ágyú azért sül el egy órakor, nem pedig délben jelzi a nap felét, mert nem akartak 12 adag puskaport elfüstölni, mikor kicsivel később egy is megteszi. Persze zsugoriságukat skótok határozottan cáfolják; ők csupán racionálisak.

A pontatlan óra és a bankkocsma

Edinburgh két nagy városrészre oszlik: a világörökség részét képező Óvárosra (Old Town) és az Újvárosra (New Town), amelyeket egy híd köt össze. A meglehetősen hosszú híd alatt azonban nem hömpölyög folyó, de van egy vasúti pályaudvar. Nem messze tőle, a hídról lejövet áll a mesés Balmoral szálló, amelyben ismert filmcsillagok és táncdalénekesek szállnak meg. A patinás szálló tornyán azonban olyan óra van, amitől első látásra a legátlagosabb kínai órakészítő is szívszélhűdést kapna; ennyire nyilvánvaló helyen öt percet siet egy óra! Furfangosak a skótok; az óra azért siet, hogy a közeli Waverley pályaudvarra sietők a peronra érve állapítsák meg: maradt még öt perc a tényleges indulási időig. A pályaudvartól kőhajításnyira mered az égbe Walter Scott emlékműve. Tulajdonképpen a skót romantika nagybecsű írója az, aki megteremtette a ma ismert szoknyás skót „imidzsét”. Eredetileg nem szoknya volt ez, hanem egy olyan tógaszerű ruha, amelyet a Felföldről mocsarakon keresztül alászálló honfi egy nagy kendőből kerített maga köré a térdéig felhúzva, hogy ne a vízben ázzon. De lehetett akár sátornak is használni. A két városrészt elválasztó zöld park a Princess street mentén valaha tó volt, amelybe egészen 1760 körüli lecsapolásáig a város szennyvize folyt, és a középkorban még a boszorkányokat is ide dobták, hogy meggyőződjenek boszorkaságukról. A „tavat” lecsapolták, a szennyvíz bűze megszűnt, megkezdődhetett az Újváros építése, mely afféle zöldmezős beruházásként épült. Az óváros girbegurbaságával ellentétben a városrész gondos tervezés eredménye, egymást hálószerűen metsző utcákkal. Ide települtek egyebek mellett a pénzintézetek az ipari forradalmat követő fellendülés során. A városrész ma is bank központ, de a több pompás bankpalota egy része mára jelentősen átlényegült; étterem vagy pub – public house, azaz kocsma – működik bennük. Különös érzés, ahogy egy gyöngyöző skót sört nyalogatva az ember elképzeli, hogy az elegáns térben egykor ügyfelek intézték pénzügyeiket, ma pedig a csapos feszülő inakkal a Deuchars sört pumpálja bele a fél- vagy egypintes poharakba. Hasonló érzés, mint egy budapesti romkocsmában azon tűnődni, hogy a söntés helyén egykor udvari lakásaikban élték mindennapjaikat ez emberek. Ezek a „bankkocsmák” ételt is szolgálnak, egyszerűeket, laktatókat.

Az élet vize

De akármit is egyen az ember a skótoknál, nem hagyhat ki egy pohár kitűnő skót whiskyt. Az élet vizeként – uisge beatha – indult egyszeri gabonapárlat idővel igen kifinomult és kedvelt itallá vált. Olyannyira kedveltté, hogy ma másodpercenként 39 üveg whiskyt palackoznak, és az alatt a két perc alatt, amíg az ember a lépcsőn felér a vár mellett a The Scottish Whisky Experience kóstolóval egybekötött, interaktív kiállításáig, 4680 üveggel el is adnak az italból. A Skócia négy, whiskygyártó régiójából származó életvíz lehet füstös, gyümölcsös, amelyből az angyalok is megkapják a magukét az angels’ share formájában. Bár egyesek szerint ez inkább az az italmennyiség, amely idővel az alkohol tulajdonságainak köszönhetően illan el a palackból. Talán az angyalok nem is sejtik, milyen jól tud esni egy-egy Islay régióból származó, érett, füstös whisky egy finom füstölt lazachoz, vagy más halhoz. A város halkikötőjében álló egykori halpiac csarnokában működő Loch Fyne vendéglőben az ínyenc vendég a jégen pihenő tengeri herkentyűk közül választhatja ki azt a lényt, amelyhez majd a whiskyt is választja.

A városon túl

Ha csupán néhány napunk van Edinburgh-ban, és kellően royalista érdeklődésűek vagyunk, vagy csak egyszerűen szeretjük a különleges közlekedési eszközöket, semmiképp se mulasszuk el a királyi család immár nyugállományba vonult jachtjának, a Royal Yacht Britanniának meglátogatását, amelyet még magyar nyelvű adio guide segítségével is végignézhetünk. Az 1950-es években épült pazar jachton járta II. Erzsébet és Edinburgh Hercege, Fülöp a világot. Mesélik, hogy Normann Schwarzkopf tábornok egyszer az akkor még üzemelő hajó csillogó krómokkal teli gépházába belépve azt mondta: „Na jó, ez egy kiállítás, mutassák meg az igazi gépházat!” Kitűnő állapotát nyugdíjaséveire is megőrizte a büszke jacht.

Skóciai barangolások

Kastélyok, várak, klánok, felföldi romantika Időpont: 2011. szeptember 14 – 21. Részvételi díj: 249.500 Ft + repülőtéri illeték Utazás: Repülőgéppel. Skóciában jó minőségű autóbusszal. Szállás: 7 éjszaka 3 csillagos szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban. Ellátás: Félpanzió (bőséges skót reggeli, menüvacsora). A programból: Edinburgh, St. Andrews, Blair kastély, Skót Felföld, Inverness, whiskylepárló, Urquhart vára, Loch Ness, Fort Augustus, Eilean Donan vár, Skye-sziget, Dunvegan várkastély, Portree, Glenfinnan emlékmű, Fort William, Glen Coe, Loch Lomond, Trossachs, Stirling, Culzean kastély, Alloway, Glasgow, Linlithgow vára, Rosslyn kápolna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.