Közélet

Eredményesnek bizonyult a biológiai szúnyogirtás Szegeden + VIDEÓ

Eredményesnek bizonyult a biológiai szúnyogirtás Szegeden + VIDEÓ

2011. augusztus 23., kedd
Eredményesnek bizonyult a biológiai szúnyogirtás Szegeden + VIDEÓ

Teljesen más koncepció alapján irtják Szegeden a szúnyogokat idén, mint az elmúlt évtizedben, ezért kevesebbszer kellett felszállni a repülőgépeknek. Ráadásul e héttől a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től speciális tabletták igényelhetőek ingyenesen, amivel megakadályozható, hogy a lakosok saját kertjükben szúnyogtelepeket neveljenek.

Légi, kémiai szúnyogirtást kevesebbszer kellett idén elrendelni, ugyanis főleg a biológiai irtásra hagyatkoztak – tájékoztatott

Makrai László

.

(Tavasszal már beszámoltunk róla, hogy ebben az évben ezt a módszert alkalmazzák majd.)

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a vérszívók elleni biológiai védekezés nagyobb felkészülést igényel, ám hatékonyabb. Szeged közigazgatási területén 6319 hektáron történik légi kémiai védekezés a csípőszúnyogok, illetve mintegy 900 hektáron biológiai védekezés a csípőszúnyog lárvák ellen. A nyár végi programdömping és a növekvő csípésszámok miatt hét végén légi, kémiai irtást végeztek Szeged bizonyos részein.

Kiss Antal

egészségügyi gázmestertől megtudtuk, hogy a város húsz pontján tíz mintavevő szokta mérni a csípésszámot rendszeresen. Irtást pedig 50 csípés fölött kell elrendelni, ezen szám alatt városi rendezvények indokolják ezt. „Nagyon kis mennyiségben szórjuk ki a területre a vegyszert, ez azt jelenti, hogy egy hektárra fél litert juttatunk. Ez egy nagyon finom permet formájában kerül ki a levegőbe, s paplanszerűen elterjed a levegőben, majd szép lassan leülepszik a talajig” – mondta el Kiss Antal. S bár a szer nem csupán a szúnyogokra hat, a gázmester hangsúlyozta, hogy az egészségügyi világszervezet és a tisztifőorvos is az általuk használt szert engedélyezi évek óta. A nyár folyamán heti rendszerességgel vizsgálták a város tavait, melyek ideális szúnyoglárva tenyészetek. A vizsgálatok során kiderült, hogy a lakosság is jelentősen hozzájárul a vérszívók számának növeléséhez. „Az emberek nem is tudják, hogy mennyi szúnyogot termelnek kerti tavaikban és az egyéb víztestekben. Ezért egy programot indítunk útjára, fölhívva a figyelmet arra, hogy mindenki a saját rezidenciáján belül figyeljen erre. Emellett a társaságunknál ingyenesen beszerezhető egy speciális tabletta, amit az otthoni tavakba vagy akár esővízgyűjtő hordóba kell beletenni” – magyarázta Makrai László. Erre azért van szükség, mert akár egy kanál vízben annyi szúnyoglárvát lehet „felnevelni”, amennyi elegendő ahhoz, hogy az illető portáján és a szomszédjánál is elrontsa a szabadtéri pihenést. A társaság új programja által ezentúl maguk a szegediek is hozzájárulhatnak a vérszívók számának csökkentéséhez.

Tekintse meg a Városi Televízió Szeged összeállítását a témáról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.