Gazdaság

Szeptember 1-től indul az Agrár Széchenyi Kártya

Szeptember 1-től indul az Agrár Széchenyi Kártya

2011. augusztus 30., kedd
Szeptember 1-től indul az Agrár Széchenyi Kártya

Szeptember elsejétől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya, az ágazat számára megnyíló újabb finanszírozási lehetőség segíti visszaállítani a magyar mezőgazdaság presztízsét, gazdasági erejét - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fazekas Sándor kiemelte: az Agrár Széchenyi Kártya 1, 2, 3 éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió, az igénylők köre lefedi a teljes mezőgazdasági ágazatot. A konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít, ezzel versenyképes, a gazdálkodók számára előnyös hitelkonstrukciót lehetett kialakítani - tette hozzá a miniszter.

500 ezertől 25 millióig igényelhető

Feldman Zsolt

, Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára rámutatott arra, hogy számos banki termék segíti a mezőgazdaság vállalkozásokat. A kormány az idén 600 millió forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya kamat- és kezességi díjtámogatására, amely jó befektetés lesz az állam számára, hiszen milliárdos hiteleket mozgat meg, segítve ezzel a mezőgazdasági termelés folyamatos finanszírozását.

Krisán László

, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitellel indul. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ több mint 100 irodájában lehet igényelni az Agrár Széchenyi Kártyát is országszerte. Egyelőre az OTP és a Volksbank kapcsolódott be az Agrár Széchenyi Kártya hitelfolyósításba, a későbbiekben a Széchenyi Kártya programban részt vevő többi pénzintézet is csatlakozik. A KA-VOSZ vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció kialakításánál tekintettel volna az agráriumra vonatkozó szigorú uniós támogatási szabályokra is. A Széchenyi Kártya sikereiről szólva Krisán László elmondta: az indulás óta már a 200 ezredik igénylésen is túl vannak, 930 milliárd forint hitelt helyeztek ki, és ez jó alapot adott arra, hogy a mezőgazdasági szektor felé is nyissanak.

Parragh László

, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mintegy tíz éve működő KA-VOSZ Zrt. gazdaságfejlesztési intézménnyé fejlődött, nyolc pénzügyi eszközt biztosít a vállalkozásoknak. A helyzet pikantériájának nevezte az MKIK elnöke, hogy miközben a mezőgazdaságban önálló agrárkamara és munkaadói szervezetek működnek, addig az Agrár Széchenyi Kártya finanszírozási lehetőségének kidolgozását a kamara és a VOSZ közös vállalata, a KA-VOSZ végezte. Szerinte ez azt mutatja, hogy a magyar kamarai rendszert minél előbb a helyére kell tenni.

Dávid Ferenc

, a VOSZ főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Széchenyi Kártya termékcsalád a magyar gazdaságpolitika céljaival összhangban van, hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez.

Herczeg András

, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója kiemelte: az Agrár Széchenyi Kártyához az alapítvány 80 százalékos kezességet ad, 15 millió forintig nem szükséges ingatlan fedezet, a 15-25 millió forint közötti hitel esetében a 15 millió forint feletti részre kérnek ingatlanfedezetet a hiteligénylőtől, ezen kívül vállalták az egy napos automatikus bírálatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.