Közélet

Személyre szólóan igényelhető az alaptörvény

Személyre szólóan igényelhető az alaptörvény

2011. augusztus 31., szerda
Személyre szólóan igényelhető az alaptörvény

Személyre szóló alaptörvénye lehet bárkinek, aki igényli azt a lakóhelye szerinti polgármesteri hivatalban, körjegyzőségen vagy a kormányablakoknál - olvasható a kormányzati portálon, amelynek tájékoztatása szerint Magyarország Alaptörvényét Kövér László, az Országgyűlés elnöke személyes aláírásával a Magyar Közlöny különkiadásaként lehet igényelni díjmentesen.

Az alaptörvény terjesztésével összefüggő (nyomdai kivitelezés, postai terjesztés) költségekre a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetésében mintegy nettó 50 millió forintos költségkeretet biztosít. Az alaptörvényt a Magyar Közlöny különkiadásaként terjesztik, ezért nyomdai anyagok előkészítését és kinyomtatását a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. végzi el. A postai terjesztést a Magyar Posta végzi, amely az állam számára – a terjesztés nagysága miatt - kedvezményesen nyújtja ezt a szolgáltatást. A kormány arra kéri az önkormányzatokat, hogy szeptembertől lehetőség szerint a polgármesteri hivatalban, az ügyfélszolgálatukon állítsanak fel egy asztalt, az alaptörvény asztalát, ahol az állampolgárok egy adatlap kitöltésével személyre szólóan kérhetik az új alkotmány névre szóló kézbesítését - áll a közleményben. Az országban elsőként Budapest V. kerület önkormányzata teremtette meg e lehetőséget az ügyfelei számára, az alaptörvény igényléséhez. A kormány ily módon is szeretné lehetővé tenni, hogy Magyarország új alaptörvénye bárki számára megismerhető, elérhető legyen, és egyúttal - a közelgő hatályba lépés alkalmából - személyre szóló emléktárgy is lehessen - olvasható a kormany.hu-n. A kormányzat tudatja, hogy a polgármesteri hivatalban kitöltött igénylőlap aláírásával az állampolgár hozzájárul ahhoz, hogy az alaptörvény igénylésével, kézbesítésével érintett állami intézmények kizárólag a kézbesítés teljesítéséhez szükséges feladataik ellátásához és az ahhoz szükséges időtartamban felhasználják az állampolgár által az igénylőlapon közölt adatokat (név és lakcím). Az Országgyűlés idén április 18-án fogadta el Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én, húsvéthétfőn írt alá ünnepélyes keretek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.