Kultúra

Rekordszámú alkotás érkezett az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlatra

Rekordszámú alkotás érkezett az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlatra

2011. augusztus 3., szerda
Rekordszámú alkotás érkezett az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlatra

Rekordszámú alkotás, összesen 728 mű érkezett az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amely lényegében az egyetlen kiállítás, amely a teljes hazai és határon túli mezőnyből fogad be műveket.

A beérkezett kollekció része 434 festmény, 145 grafika, 138 szobor és 11 egyéb műalkotás - mondta

Nagy Imre

, a Tornyai János Múzeum igazgatója a beadott alkotások zsűrizésének szünetében tartott szerdai hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón. A beérkezett művekből egy művészettörténészekből, festőkből, iparművészekből, grafikusokból álló 13 tagú zsűri választja azt a mintegy kétszázat, amelyet az október elejétől láthat a közönség. A művészettörténész szerint elsősorban az elmúlt évek szakmai munkájának köszönhető a kiemelkedő érdeklődés. Több neves alkotó –

Vojnich Erzsébet, Szűcs Miklós, Mazzag István

vagy

Aknay János

– is adott be művet, aki még soha vagy csupán hosszú évekkel korábban szerepelt a tárlaton. Nagy Imre azt is örvendetesnek nevezte, hogy a jelentkező művészek között sok a pályakezdő vagy még felsőfokú tanulmányait végző fiatal. Az anyagban az ábrázoló, figurális törekvések vannak túlsúlyban, ugyanakkor a festmények, grafikák és szobrok között is találkozni olyan alkotásokkal, amelyek nem a szigorúan vett látványelvűség jegyében születtek.

Pogány Gábor

, a tárlat kurátora szerint a nagyközönség ősszel a korábbi évekhez képest is magasabb színvonalú kiállítást láthat majd az Alföldi Galériában. A zsűri csütörtökön dönt arról, ki kapja az idén a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.