Közélet

Regionális hulladékgazdálkodási társulás alakult a Homokhátságon

Regionális hulladékgazdálkodási társulás alakult a Homokhátságon

2011. augusztus 24., szerda
Regionális hulladékgazdálkodási társulás alakult a Homokhátságon

Nyolcvankét Csongrád, Bács-Kiskun és Baranya megyei település részvételével megalakult szerdán a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Csongrádon.

A társulás célja, hogy továbbfejlessze a Dél-Alföld egyik legnagyobb - 11,2 milliárd forintos - környezetvédelmi beruházással létrejött, három éve működő Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Rendszert – mondta

Kőrősi Tibor

(Fidesz) csongrádi polgármester a társulás alakuló ülését követően az MTI-nek. A társulásban résztvevő települések közös pályázatot nyújtottak be a térségben lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosítás arányának növelésére. A közös pályázat az első fordulóban nyert, így mintegy 88 millió forintos költséggel elindultak az előkészítő munkák. Decemberig elkészítik a várhatóan 2,7 milliárd forintos beruházás megvalósíthatósági tanulmányát és a terveket – közölte a politikus. A projekt célja, hogy a gyűjtési és szállítási rendszer – ezen belül is a szelektív gyűjtés – valamint a hulladékkezelő központok telepi technológiái úgy alakuljanak át, hogy a gazdaságos üzemeltetés és a lakossági igények maximális kiszolgálása mellett az Európai Uniós irányelveknek is maradéktalanul megfeleljen. A tervek szerint 2012-re befejeződő fejlesztés eredményeként a térségben keletkező hulladék 22 százalékát szelektíven gyűjtik és újrahasznosítják, a szerves hulladék jelentős része nem a hulladéklerakókba kerül majd, hanem komposztálják, az éghető anyagokból pedig energiát állítanak elő. A fejlesztés részeként mechanikai-biológiai előkezelő épül a Vaskúti, Felgyői és Kiskunhalasi Regionális Hulladékkezelő Központokban, valamint zöldhulladék és más gyűjtőjárműveket vásárolnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.