Bulvár

Növényi zsírral hamisított tejport találtak öt megyében

Növényi zsírral hamisított tejport találtak öt megyében

2011. augusztus 8., hétfő
Növényi zsírral hamisított tejport találtak öt megyében

Növényi zsírral hamisított tejport találtak a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai öt megyében, kiskereskedelmi forgalomba a tételekből nem került, de az ellenőrzéseket kiterjesztették az ország egész területére - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)élelmiszerlánc-felügyeletértés agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, valamint Bács-Kiskun megyében találtak Csehországból és Lengyelországból származó 5 és 25 kilogrammos csomagolásban lévő, hamisított tételeket, amelyek csak továbbfelhasználókhoz kerültek - tartalmazza a VM közleménye. A termék jelölése jogszabálysértő, megtéveszti felhasználóját, azonban élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent. Az illetékes kormányhivatalok megtették a szükséges intézkedéseket, a többi között az első magyarországi forgalomba hozókat (Várda-Impex Kft. - Kisvárda és Galla Társas Kft. - Makó) arra kötelezték, hogy vonják ki a kifogásolt árut az országból. A minisztériumi tájékoztató szerint a Várda-Impex Kft. nem működik együtt a hatósággal, nem vonta ki a forgalomból az érintett tételeket. Ezért ellene a hatóság büntető eljárást kezdeményez. A megyei kormányhivatalok szakemberei megkezdték az érintett tételek felderítését az élelmiszervállalkozóknál. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) felhívja az élelmiszervállalkozók figyelmét arra, hogy a termékeket ne használják fel. Azokat vagy szállítsák vissza a forgalmazónak vagy gondoskodjanak ártalmatlanításukról, megsemmisítésükről. A hamisított tételek ártalmatlanítására, megsemmisítésére kötelező döntések meghozatala és a bírságok kiszabása még folyamatban van, amelyet a termékek első magyarországi forgalomba hozóinak kell megfizetnie. Az MgSzH a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) megkeresése alapján június végén országos, kiemelt tejporellenőrzést rendelt el. Ennek keretében találták meg a több tétel hamisított élelmiszert - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.