Egyetem

Nincs roham az albérletekért az egyetemi városokban

Nincs roham az albérletekért az egyetemi városokban

2011. augusztus 19., péntek
Nincs roham az albérletekért az egyetemi városokban

A korábbi évekkel szemben nincs roham az albérletekért az egyetemi városokban, aminek oka egyrészt, hogy néhány várostól eltekintve javult a kollégiumi ellátottság, másrészt nőtt a lakásbérlet-kínálat, mert a régóta eladósorban lévő lakásokat is igyekeznek bérbe adni - írta a Napi Gazdaság pénteken helyi ingatlanközvetítők véleménye alapján.

Az 1-1,5 szobás panellakások havi bérleti díja Veszprémben 25-40 ezer forint, az ugyanekkora téglalakásoké 30-45 ezer. Miskolcon az Avas jobb negyedében a garzonokat már 20 ezer, az egy plusz két félszobás lakásokat pedig 25 ezer forintért ki lehet venni. Nyíregyházán 1-2 szobás panelek 20-35 ezer, kétszobás téglalakások 40-50 ezer forintért bérelhetők. Mindhárom város ingatlanosai gyenge keresletről számoltak be a Napi kérdésére. Pécsett csökkentette a piaci keresletet a több mint 4 ezer korszerű kollégiumi hely. A kivehető lakások bérleti díja a városban nem változott tavalyhoz képest: egy-másfél szobás lakásért az egyetemek körül 40-50 ezer forintot kérnek. Szegeden augusztusra felélénkült a diákok érdeklődése, mert kevés a kollégiumi hely. A lapnak egy ingatlanszakértő elmondta: a külföldi diákok a belvárost kedvelik, elvárásuk, hogy a lakás felújított, igényesen berendezett legyen. Gyakran közösen bérelnek, akár havi 120-130 ezer forintért. A hazai diákok körében a 2-3 fős bérlemény maximuma havi 60 ezer forint. Szegeden egy 1-1,5 szobás panelt már 30-35 ezerért, belvárosi lakást pedig 80-150 ezer forint közötti díjért lehet kivenni. Debrecenben a jó kollégiumi ellátottság mellett is élénk a kereslet, a magyar diákok itt havi 50-60 ezer forintot szánnak bérleményre, a külföldiek 100-180 ezret. A választék Debrecenben 30 ezer forintról indul, és például a kedvelt Nagyerdőn felmehet 180-200 ezer forintra is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.