Közélet

Munkáltatói támogatás becsengetésre

Munkáltatói támogatás becsengetésre

2011. augusztus 23., kedd
Munkáltatói támogatás becsengetésre

Kedvezményes adózás mellett 2011-ben is lehetőséget biztosít a törvény arra, hogy a munkáltató (a társas vállalkozás) az iskola megkezdéséhez kapcsolódó anyagi terheket könnyítő juttatásban részesítse a munkavállalókat (személyesen közreműködő tagokat). A juttatás a munkáltatók döntésén múlik, az adótörvények erre vonatkozó kötelezést nem tartalmaznak.

A törvényi feltételeknek megfelelően adott juttatás értékének - 2011-ben 23 400 Ft/fő - 1,19-szerese után (béren kívüli juttatásként) a 16%-os személyi jövedelemadót a munkáltatónak (társas vállalkozásnak) kell megfizetnie, más közteher sem a juttatót sem pedig a magánszemélyt nem terheli. Akkor felel meg a juttatás a törvényi feltételeknek, ha azt a közoktatásban részt vevő gyermekre, tanulóra tekintettel, a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül, tankönyv, taneszköz, ruházat vagy kizárólag ezek vásárlására jogosító utalvány formájában adják. Feltétel továbbá, hogy a juttatásban részesülő magánszemély a gyermeknek, tanulónak családi pótlékra jogosult szülője, gyámja (kivéve a gyermekvédelmi gyámot) vagy e szülőnek, gyámnak a vele közös háztartásban élő házastársa legyen. A kedvezményes adózás szempontjából az a gyermek vehető figyelembe, aki az adott év szeptemberében kezdi meg illetve folytatja az általános vagy középiskolai tanulmányait. Megfelel a törvényi feltételnek, ha az előzőekben említett javak beszerzéséről a számla a munkáltató (társaság) nevére szólóan került kiállításra és annak összegét utólag a szülőnek, gyámnak a munkáltató (társas vállalkozás) a kedvezményes időszakban megtéríti. Lényeges, hogy több gyermekes család esetén mind a két szülő, minden gyermekre tekintettel részesülhet iskolakezdési támogatásban, még akkor is, ha ugyanazon munkahelyen dolgoznak. A törvényi feltételeknek megfelelő, de a gyermekenkénti 23 400 Ft-os értékhatárt meghaladó juttatás esetén - a meghaladó rész után - a 16%-os személyi jövedelemadó mellett 27%-os egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell a juttatónak. Amennyiben a juttatás nem felel meg az előzőekben említett feltételeknek, akkor a felek között fennálló jogviszonynak megfelelően (pl. munkaviszonyból származó jövedelem) kell az adókötelezettséget teljesíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.