Közélet

Milliók offshore cégeknek két egyetemtől

Milliók offshore cégeknek két egyetemtől

2011. augusztus 26., péntek
Milliók offshore cégeknek két egyetemtől

A Magyar Nemzet információi szerint egy panamai hátterű cég emel le havi 26 millió forintot a Pannon Egyetem számlájáról üzemeltetés jogcímén.

A napilap pénteki száma azt írta, az ügy előzménye, hogy az egyetem kollégiumát felújító Baucont Zrt.-t még az üzemeltetési feladatok ellátása előtt felszámolták, a cég követeléseit pedig egy ismeretlen tulajdonosi hátterű panamai offshore cégnek adta el a felszámoló.

Bienerth Gusztáv

, a Pannon Egyetem gazdasági tanácsának elnöke a lapnak elmondta, az egyetem megpróbálja kihasználni a jogi utakat annak érdekében, hogy ne egy olyan offshore cég vegyen le több tízmillió forintot havonta a számlájukról, amelyről semmit nem tudni, és amely a pénzért cserébe a hiteltörlesztésen kívül semmilyen feladatot nem végez. Pert indítottak az üzemeltető cég ellen, 100 millió forintot követelnek. Az ügyben eljárást kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló államtitkársága is. A Magyar Nemzetnek küldött válaszukban azt írták, a panamai hátterű cég felderítése érdekében további lépéseket tettek, a folyamatba bevonják a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt is. A lap utánajárt a Baucont Zrt. múltjának, és kiderült, a Corvinus Egyetem két kollégiumát is ez a cég újította fel. Az üzemeltetésért ugyan egy Magyarországon bejegyzett cég felel, annak tulajdonosi háttere szintén Panamába, feltehetően egy offshore céghez vezet - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.