Gazdaság

Mi lesz veled, magyar cukor?

Mi lesz veled, magyar cukor?

2011. augusztus 9., kedd
Mi lesz veled, magyar cukor?

Az európai uniós előírás szerint két év múlva megszűnik a cukorrépa-termelőknek adható nemzeti kiegészítő támogatás, ezért várhatóan borús jövő vár a hazai cukoriparra - mondta a Magyar Hírlapnak a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkára.

Kelemen István

szerint támogatás nélkül be lehet szántani a cukorrépaföldeket. A szakember szerint össze kellene fogni az olaszokkal, a spanyolokkal és a szlovákokkal, akik ugyancsak érintettek a kérdésben, és arra kérni az Európai Bizottságot, hogy 2013 után is tartsa fenn a nemzeti kiegészítő támogatás rendszerét. A lap idézi Kelemen István előző napi, az Országgyűlés vizsgálóbizottsága előtt elhangzott szavait is; a szakember szerint nem a termelés és a cukoripari tevékenység folytatása, hanem a leépítés, és a kelet-európai cukoripar bekebelezése volt a célja azoknak a külföldi tulajdonosoknak, akik a privatizáció idején megszerezték a jól működő hazai gyárak tulajdonjogát. A rendszerváltáskor Magyarországon még 12 működő cukorgyár volt, 2008-ra azonban csupán egy maradt, az Agrana kaposvári gyára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.