Egyetem

Matematikai emlékkonferencia Turán Pál tiszteletére

Matematikai emlékkonferencia Turán Pál tiszteletére

2011. augusztus 21., vasárnap
Matematikai emlékkonferencia Turán Pál tiszteletére

Emlékkonferenciát szerveznek Turán Pálnak, a XX. századi matematika kimagasló alakjának tiszteletére Budapesten augusztus 22. és 26. között.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Bolyai János Matematikai Társulat szervezi azt a nemzetközi matematikai konferenciát, amelyen számos világhírű kutató és professzor emlékezik meg a nemzetközi hírű magyar matematikusról és munkásságáról. Az eseményre az ELTE Múzeum körúti Gólyavár épületében kerül sor, egyes előadásokat pedig a Reáltanoda utcai épületegyüttesben tartanak. A konferenciát

Pálinkás József

, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg augusztus 22-én, hétfőn 9 órakor a Gólyavár épületében - adta hírül közleményében az MTA. A szervezők 25 külföldi országból várják a résztvevőket a konferenciára. Két - a matematikában legnagyobb elismerésnek számító Fields-éremmel kitűntetett - professzor is megtiszteli az eseményt:

Alan Baker

, a Cambridge-i Trinity College,

Enrico Bombieri

pedig a princetoni Institute for Advanced Study professzora. Mindketten tartanak előadásokat is.

Turán Pál

munkássága nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi matematikai életre is nagy hatással volt. Ismertségét jelzi, hogy 1970-ben a Nizzában tartott matematikai kongresszuson ő is tagja volt a Fields-érmet odaítélő szűk körű bizottságnak. Egykori külföldi tanítványai közül többen is világhírű professzorok, külföldi akadémiák tagjai. Közéjük tartozik a tókiói egyetem professzora,

Motohasi Joicsi

, illetve a leideni egyetem professzora,

Robert Tijdeman

is, akik szintén a konferencia meghívott előadói között vannak. Az előadások sok esetben szorosan kapcsolódnak a matematikus által indított új kutatási területekhez, valamint életútjáról, személyéről szólnak majd - olvasható az MTA közleményében. Az emlékkonferencia fő témáját a számelmélet, az analízis és a kombinatorika különböző, elsősorban Turán Pál által is művelt területei képezik. A matematikus a háború után 1947-ben Dániában, 1948-ban pedig az Egyesült Államokban, a hírneves princetoni kutatóintézetben töltött egy-egy félévet. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett 1948-ban, később egyetemi tanár, majd 1953-ban az Akadémia rendes tagjává választotta. Kétszer kapott Kossuth-díjat: 1948-ban és 1952-ben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető professzora volt, majd haláláig az MTA Matematikai Kutatóintézetében dolgozott. Magyar tanítványai mellett számos fiatal külföldi, például holland, japán és lengyel kutatóval dolgozott, akik a vele való együttműködés céljából jöttek Magyarországra. Turán Pál érdeklődésének homlokterében a számelmélet állt, legtöbb publikációja is ilyen témákkal, különösen a prímszámok elméletével kapcsolatos. Legismertebb elmélete a nevét viselő Turán-féle hatványösszegmódszert - amelyet ő maga is élete főműveként értékelt - szintén egyik fontos témája lesz a konferenciának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.