Közélet

Magyar nagykövetasszony fontos EU-pozícióban

Magyar nagykövetasszony fontos EU-pozícióban

2011. augusztus 3., szerda
Magyar nagykövetasszony fontos EU-pozícióban

Huszonöt új uniós delegációvezető kinevezését jelentette be szerdán Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, s a diplomaták között egy magyar nagykövetasszony is van.

A Magyarország által delegált

Zanathyné Martin Györgyi Margit

Bécsben fogja képviselni az Európai Uniót.

Ashton

elégedettségének adott hangot a jelöltek képzettségével kapcsolatban, ugyanakkor a nemek közötti arány helyreállítása érdekében felszólította a női diplomatákat, hogy többen jelentkezzenek külszolgálatra. A kinevezésekkel az uniós küldöttségekben meglévő pozíciók 30 százalékát a nemzetek által delegált diplomaták töltik majd be, ez az arány pedig csaknem eléri a 2009-ben életbe lépett Lisszaboni Szerződésben meghatározott egyharmados célt. A tagállamok mellett az Európai Bizottság és az Európai Unió Külügyi Szolgálatának (EEAS) diplomatái jelentkezhetnek az EU képviseletében külföldi misszióra. A kinevezésekre az érintett hatóságoknak, valamint a tagországoknak is rá kell bólintania.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.