Kultúra

Látványtárat alakítottak ki a szentesi Koszta József Múzeumban

Látványtárat alakítottak ki a szentesi Koszta József Múzeumban

2011. augusztus 11., csütörtök
Látványtárat alakítottak ki a szentesi Koszta József Múzeumban

Uniós támogatással új, a múzeumpedagógiai munkát és a kutatást segítő látványtárat alakítottak ki a szentesi Koszta József Múzeum Széchenyi ligetben található épületében.

Béres Mária

igazgató a beruházásról tartott csütörtöki tájékoztatón elmondta: egy védett liget közepén, mégis a belvárosban található 570 négyzetméteres épületben korábban - szintén pályázati támogatással - egy tantermet hoztak létre. Itt diákok a környezet- és természetvédelemmel, a természettudományokkal és múzeumi körülmények között művelhető humántudományokkal ismerkedhetnek, részben tanórák, részben élményszerű, tanmeneten kívüli foglalkozások keretében. A múzeum tavaly nyert el mintegy 55 millió forintot az épület 250 négyzetméteres raktárának korszerűsítésére. A félmillió darabos - főként régészeti profilú - gyűjtemény ugyanis lényegében megtöltötte a korábbi polcos tárolórendszert, így mindenképpen kapacitásbővítésére volt szükség. A fejlesztés keretében egy kilométer polchosszúságú régészeti "tömörraktárt" alakítottak ki az épületben, amely előreláthatólag tíz esztendőre megoldja a közgyűjtemény tárolási gondjait. A helytakarékos megoldásnak köszönhetően felszabaduló területen pedig régészeti látványtárat és képzőművészeti látványraktárt hoztak létre. A fejlesztésnek köszönhetően a látogatók olyan anyagokkal is találkozhatnak, amelyek korábban nehezen voltak hozzáférhetők és az intézmény múzeumpedagógiai lehetőségei is bővülnek. Az érdeklődők testközelből ismerhetik meg az egyes tárgyakat és a múzeumi munkát, például nyomon követhetik azt is, hogyan dolgoznak a restaurátorok. A közgyűjtemény élményszerű oktatást kínáló programjai egyre közkedveltebbek a diákok és a tanárok között is. Az elmúlt esztendőben több mint 15 ezer diák vett részt múzeumpedagógiai foglalkozáson és számos olyan tanár is van, aki egy-egy természettudományos óráját a múzeum tantermében tartja meg - közölte az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.