Bulvár

Körberepülik Magyarországot békéscsabai motoros siklóernyősök

Körberepülik Magyarországot békéscsabai motoros siklóernyősök

2011. augusztus 3., szerda
Körberepülik Magyarországot békéscsabai motoros siklóernyősök

Két békéscsabai háti motoros siklóernyős pilóta elsőként körberepüli Magyarországot arra emlékezve, hogy 100 évvel ezelőtt, a helyi származású Kvasz András elsőként tartott légi bemutatót a városban, így a térség lakói először láthattak repülőgépet az égbolton.

Az úttörő pilóta nevét viselő Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület két pilótája

Gellén Attila

és

Vandlik Tamás

július 20-án startolt Békéscsabán és szerdára már Győr térségébe értek, így teljesítették a "Kvasz András tiszteltkör" 1200 kilométerre tervezett távjának a felét. A siklóernyősöket útvonaluk egyes állomásain fogadták az érintett települések polgármesterei, s a sportrepülések szerelmesei is, ahol egyszerre népszerűsítették az aviatikát és szülővárosukat. A kép pilóta útját eddig jelentősen nehezítette az elmúlt napok csapadékos, szeles időjárása, ám most abban bíznak, hogy a következő napokban barátságosabbra fordul az időjárás, és könnyebben teljesíthetik a még hátralévő Esztergom-Sárospatak-Békéscsaba útvonalat. Az 1883-ban Békéscsabán született

Kvasz András

kovácsmesterként kezdte pályafutását, majd 1910-ben Budapestre költözött, ahol kerékpár- és motorjavító műhelyt nyitott. 1910-től foglalkozott repülőgép-építéssel, repüléssel, s az első világháború kitöréséig az ország 70 településén végzett bemutató repüléseket, népszerűsítve az aviatikát. A háborúban pilótaként teljesített katonai szolgálatot, majd repülőgép szerelőként dolgozott Mátyásföldön. Különböző kerülők után a békéscsabai repülőtér gondnokaként 1949-ben vonult nyugdíjba. A Magyarországon jegyzett 6. számú pilótaigazolvány tulajdonosa volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.