Írjon nekünk

Egyetem

A napenergiában rejlő lehetőségeket elemzik Szegeden + VIDEÓ, FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

A szoláris energia hasznosításának biológiai és mesterséges megoldási lehetőségeivel foglalkozik az a nemzetközi nyári iskola, amelyre az MTA Szegedi Biológiai Központjában 2011. augusztus 27. és 31. között kerül sor.

A rendezvényen – amelyet az Európai Biofizikai Társaságok Szövetsége (EBSA), valamint a Fotoszintézis Kutatások Nemzetközi Társasága (ISPR) is támogat – neves hazai és rangos külföldi (amerikai, ausztrál, kínai és nyugat-európai) előadók részvételével tekintik át a kutatások jelenlegi állását és jövőbeli irányait, utat mutatva, perspektívát nyitva a terület iránt érdeklődő hazai és külföldi doktoranduszok és fiatal kutatók számára. A rendezők 16 országból mintegy hatvan hallgatót hívtak meg.

Garab Győző szervező, feltaláló, a Növénybiológiai Intézet alapító tagja a konferenciáról elmondta, két problémával néz ma szembe az emberiség. Miközben egyre gyorsabban nő a lakosság energiaigénye, egyre világosabb, hogy az energiafelhasználás mértéke – aminek 85 százalékát ma az úgynevezett fosszilis energiából nyerjük – és technológiája hosszabb távon a jelenlegi szinten nem tartható fenn. Ez azt jelenti, hogy rettenetesen nagy a széndioxid-kibocsátás, ami súlyos következményekkel fenyeget elsősorban a légkörben és a klímaváltozásban. A kutató szerint van egy határ, amit nem szabadna átlépnünk. Ha még időben nem avatkozunk közbe, és az energiafelhasználásnak a mikéntjén nem változtatunk, nem törekszünk, arra, hogy úgynevezett tiszta energiákat használjunk, akkor az említett határt átlépve megjósolhatatlan következményekkel számolhatunk. Világszerte igen nagy erőkkel folynak a kutatási programok, a technológiák átállítása azonban még nem történt meg. Van egy 10-15 éves időintervallumunk, amikor meg kell találnunk az alternatív energiaforrásokat. Ez idő alatt drasztikusan le kell szorítani a széndioxid-kibocsátást, erre megvannak a mechanizmusok. A mai tudásunk, úgy tűnik, elegendő lesz ennek a megvalósítására. A szoláris energia felhasználására léteznek tiszta technikai, tiszta biológiai, esetleg vegyes, hibrid technikákat alkalmazó megoldások, elképzelések.
Pillanatnyilag kibányásszuk a szenet, amit megkötött a fotoszintézis több százmillió évvel ezelőtt, és elégetjük. Egy év alatt annyit használunk el, mint ami egymillió év alatt tárolódott. Ez borzasztóan pazarló, másrészt felszabadítjuk azt a széndioxid mennyiséget, ami a megkötés során keletkezett. Az utóbbi néhány száz ezer évben nagyobb változások nem voltak a légkörben. Előfordultak ingadozások, de ezek messze alatta voltak a mostani szintnek, óvatosan kell tehát bánnunk a természeti kincsekkel.

A tanácskozáson többek között erről is szó volt. Számba vették a biológiai és fizikai mechanizmusokat, elemezték, milyen megoldások léteznek, milyen kutatási irányok között választhatnak, továbbá megvizsgálták, hogy mesterséges körülmények között hogyan lehet ezt megvalósítani. A nemzetközi kutatóintézetek legjelesebb, legrangosabb képviselői jöttek el a konferenciára, biológusok, fizikusok, vegyészek. A tanácskozás során a kutatók leszögezték, a változáshoz szükséges elvi lehetőség adott, jelenleg a technológia nem áll olyan szinten, hogy versenyképesen elő tudja állítani azokat a megoldásokat, amikkel leválthatjuk a fosszilis energiahordozókat, és egy-két évtizeden belül átálljunk a „tiszta”, környezet-kímélő, és bőségesen rendelkezésre álló, a fenntartható fejlődést biztosító energiafajtákra. A lehetséges megoldások között minden bizonnyal különösen fontos szerepet kap majd a napfény, ami mintegy hárommilliárd éve biztosítja a földi élet teljes energiaigényét, és gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforrásunk lehet. Ma már mindenki számára világos, nincs elvesztegetni való időnk.

Tekintse meg a Telin Televízió Garab György biofizikussal készített stúdióbeszélgetését!

Egyetem

Nyelvészeti előadással folytatódik az AudMax Esték sorozata az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Maitz Péter professzort, a Berni Egyetem Német Szociolingvisztikai Tanszékének tanárát látja vendégül a bölcsészkar.

Tovább olvasom

Egyetem

Francia tanulók érkeztek az SZTE gyakorló gimnáziumába

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Erasmus+ program keretében.

Tovább olvasom

Egyetem

Szakmai napot rendeznek az egyetem Tudástárában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyebek mellett szó esik a Kárpát-medence szikes tavainak különleges algavilágáról is.

Tovább olvasom

Aktuál