/

Keskenyfilmes seregszemle, immár tizedszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
„Mi a valóságot rögzítjük!” – hangzik a X. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál jelmondata. Arról, hogy ez valóban így van-e, bárki meggyőződhet, aki ellátogat a szeptember ötödikén kezdődő, hazánkban egyedülálló, koncertekkel, performanszokkal és partikkal színesített filmmustrára. A szervezők a jubileumi díjátadóra világsztárokat ígérnek, ám egyelőre nem árulhatják el, hogy kiktől is vehetik át az elismeréseket a legjobbak.

Végül ötvennyolc alkotás jutott be a fesztivál idei versenyprogramjába – tudtuk meg Szokol Szilárd szervezőtől. Összesen 268 filmmel neveztek a világ minden tájáról, s természetesen idén is vannak visszatérő alkotók. A legtöbb film ezúttal is az Egyesült Államokból, Kanadából, Angliából és Németországból érkezett, de magyar alkotók munkái is bekerültek a versenyprogramba.
„Ha valaki kísérleti filmmel jelentkezett először, akkor most is azt csinált, de azt tapasztaljuk, hogy mindenki megújul valamilyen téren. A technika is változik egyébként, a super 8-as nyersanyagokból egyre többféléhez lehet hozzájutni, amit szívesen kipróbálnak a filmesek” – magyarázta.
A programok sora és a helyszínek igen változatosak: a versenyfilmeket ezúttal is a Grand Caféban vetítik, de lesz különleges hangulatú erkélykoncert a belvárosi mozinál, koncert a régi zsinagógában, a Jazz kocsmában és a Középfölde is bekapcsolódott a X. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválba. Szeptember 10-én, szombaton hajnalban az Mars téri piacra, az Irén csarnokba egy közös reggelire is várják a vállalkozó kedvűeket, utána pedig a dorozsmai vásárba, ahol – ahogy írják facebookos oldalukon – mindig lehet találni valamit, ami kapcsolódik a super 8-hoz. „Minden eddiginél nagyobb fesztivált fogunk csinálni a jubileum alkalmából, még több zenekarral és egyéb programmal kötjük össze a filmmustrát” – tette hozzá Szokol Szilárd.

Az első 8 milliméteres keskenyfilmes kamera gyártása 1932-ben indult, s mivel egyszerű volt kezelni, s ráadásul olcsó is volt, gyorsan népszerű lett. Igazi sikerét az hozta meg, hogy japán cégek is bekapcsolódtak a gyártásába, így a hatvanas évektől indult hódító útjára. Ma, aki super 8-as kamerát szeretne vásárolni, érdemes szétnéznie bolhapiacokon, ahol viszonylag olcsón hozzájuthat egy működő, jó állapotú kamerához. Filmet is lehet vásárolni, egy tekercs 6000 forintba kerül, s mivel mindössze három és fél percet lehet rögzíteni a 15 méter hosszú szalagra, érdemes mindenkinek jól meggondolnia, hogy mit is vesz fel. A film előhívása, esetleges digitalizálása további ezrekbe kerül, ezért a fesztivál másik szervezője, Rózsa Péter azt javasolja, hogy aki komolyan szeretne foglalkozni a super 8-cal, keresse fel őket, szívesen segítenek bárkinek.
„Már a kezdetekkor érdekes volt számunkra ez a technológia, mert olyan filmeket találtunk magunkról vagy a családunkról, ami ma már egyfajta időutazás” – fogalmazott Rózsa Péter. Ők dokumentálásra is használják a super 8-at, például annak idején Szokol Szilárdék rögzítették a Szent István téri piac utolsó napjait, amit annak idején más filmes társaság nem örökített meg.
Aki kíváncsi arra, hogy 2011-ben hol is tart a super 8-as filmezés, kik a legjobb alkotók szerte a világban, látogasson el szeptember 5-e és 11-e között a X. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválra.

Tekintse meg a szegedi Városi Televízió összeállítását.

Default thumbnail
Előző sztori

Még nincs szó a frank árfolyamának rögzítéséről

Következő sztori

Fotópályázatot nyert Dobóczky Zsolt, a tiszteletbeli hídverő

Legutóbbi hasonló cikkek