Sport

Kajak-kenu: négy magyar indul a paraszámokban

Kajak-kenu: négy magyar indul a paraszámokban

2011. augusztus 9., kedd
Kajak-kenu: négy magyar indul a paraszámokban

Meglehetősen friss szakág a kajak-kenu világbajnokságok történetében a parakenu. A fogyatékkal élő sportolók először a 2009-es dartmouth-i világbajnokságon mérhették össze tudásukat, akkor bemutató szám volt a parakenu, egy esztendővel később Poznanban azonban már teljes jogú világbajnoki résztvevőként szerepeltek a programban. Az augusztus 17-én kezdődő MOL Kajak-Kenu Világbajnokságon négy magyar versenyzőért szoríthatunk - tájékoztat a Magyar Kajak-kenu Szövetség hírlevele.

Külföldön már szakirodalom van róla, idehaza még gyerekcipőben jár a parakenu sport, amelynek alapjait

Pruzsina István

fektette le Magyarországon, aki elsőként kezdett el foglalkozni mozgássérült sportolókkal a Honvédnál. A klubban körülbelül tíz felnőtt versenyző, és tizenöt-húsz gyerek edzéseit irányítja, de vidéken is kezdenek kialakulni kisebb bázisok, vagyis érezhetően megmozdult valami ebben a sportágban. Ami jórészt köszönhető az augusztus 17-én rajtoló szegedi MOL világbajnokságnak, no és annak, hogy 2016-tól a paralimpia programján is szerepel a sportág. "A lemaradásunk jelentős, hiszen vannak olyan országok, ahol már két évtizede foglalkoznak a parakenuval" – meséli Pruzsina István. "Véleményem szerint ez a hátrány öt-hat éven belül ledolgozható, ráadásul a szövetség is a szakág mellé állt, hajókat vásároltak, nagyobb a figyelem, mint az elmúlt időszakban volt." Az augusztus 17-én kezdődő szegedi világbajnokságon négy parasportoló áll majd rajthoz, ketten közülük már szereztek nemzetközi tapasztalatot:

Szabó Sándor

a poznani világbajnokságon, míg

Rigó Imre

az idei belgrádi Európa-bajnokságon szerepelt. "Izgatott és feszült vagyok, és borzasztóan kíváncsi arra, hogy mennyit léptem előre a poznani világbajnoksághoz képest" – mondja

Szabó Sándor

. "Az idén már profibb körülmények között tudtam készülni, az elmúlt egy hónapot Szolnokon töltöttem el, ahol két-három edző is foglalkozott velünk. Szegeden két számban indulok, véleményem szerint kenuban eredményesebb lehetek, hiszen ott látványos a javulásom. Bízom benne, hogy egy percen belül tudom majd teljesíteni a távot." "Bár én indultam a belgrádi Európa-bajnokságon, úgy hiszem, az a verseny nem volt mérvadó, most fogom igazán megtapasztalni milyen a nemzetközi színvonal" – árulta el Rigó Imre. "Szeretnék döntős lenni és várom már a világbajnokság hangulatát, ami minden bizonnyal felejthetetlen lesz mindannyiunk számára." Két újonc is bemutatkozik majd a Maty-éren.

Kajdi Katalin

paraúszóként szerzett már nemzetközi tapasztalatokat, ám mint mondta: a szegedi viadal élete egyik legfontosabb állomása lesz. "Körülbelül másfél éve kezdtem el foglalkozni a parakenuval, előtte úsztam, világbajnoki tizenhetedikként fejeztem azt a sportágat– mesélte Kajdi Katalin. "Korábban az evezést is kipróbáltam, ám ez a sportág az, ami leginkább tetszik nekem. Nagy izgalom van bennem, kíváncsi vagyok rá, hogy mire leszek képes a nemzetközi mezőnyben. Örülnék, ha egy perc húsz másodperc alá tudnám szorítani az időeredményemet…" Pruzsina István tanítványa,

Pál Bence

is először szerepel világbajnokságon, sajnos számára nem jó előzmény, hogy az utolsó heteket ínhüvely-gyulladással töltötte. "Most már jól vagyok, egy kicsit megerőltettem magam" - mondja Pál Bence. "Bár ez a sérülés egy kicsit átírta a terveimet, azért bízom benne, hogy sikerül a döntőbe jutnom. Hatalmas élmény lesz Szegeden versenyezni, számomra fantasztikus, hogy egy hazai rendezésű világbajnokságon mutatkozhatok be." A parakenu számok előfutamait a világbajnokság nyitónapján, vagyis szerdán délután, a döntőket pedig csütörtök délután rendezik.

A magyar indulók:

K-1 LTA 200 m Pál Bence K-1 TA 200 m Szabó Sándor NK-1 TA 200 m Kajdi Katalin V-1 TA 200 m Szabó Sándor V-1 LTA 200 m Rigó Imre

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.