Közélet

Harmincmilliós bírság az Auchannak

Harmincmilliós bírság az Auchannak

2011. augusztus 22., hétfő
Harmincmilliós bírság az Auchannak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 30 millió forint eljárási bírságot szabott ki az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re, mert a vállalkozás többszöri felszólítás ellenére is megtagadta a GVH által kért adatok szolgáltatását.

A versenyhivatal hétfői közleménye szerint a GVH idén februárban indított eljárást az Auchan ellen, mert a vállalkozás reklámkiadványában "Auchan Hungarikum" szlogennel olyan termékek jelentek meg, amelyek nem tartoznak a közismert hungarikumok körébe. A szlogennek a magyar népi motívumokkal való együtt alkalmazása azt a látszatot keltheti a fogyasztóban, hogy 100 százalékban magyar terméket vásárol, azonban e termékek előállításához használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek - közölte a GVH. A közleményben a versenyhivatal leszögezi: az eljárás során a GVH az Auchant az ügy feltárása érdekében adatszolgáltatásra kötelezte, amelynek azonban ismételt felszólítás ellenére sem tett eleget, ezért a vizsgáló 500.000 forint eljárási bírságot szabott ki a vállalkozásra. A Versenytanács az Auchan által kezdeményezett jogorvoslati eljárásban megállapította, hogy a vállalkozás olyan alaptalan hivatkozásokkal akadályozza a vizsgálatot és a tényállás feltárását, amely az Auchan árbevételével sokkal inkább arányban álló eljárási bírság kiszabását indokolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.