Gazdaság

Gyengül a forint

Gyengül a forint

2011. augusztus 5., péntek
Gyengül a forint

Az általános befektetői bizalomvesztés terhe alatt felgyorsult a magasabb hozamuk miatt nyugalmasabb időkben kedvelt befektetési eszközök árfolyamvesztése a nemzetközi devizapiacokon; a forint is e folyamat sodrásában gyengül, péntekre virradóra árfolyama a svájci frankkal szemben új mélypontra esett 254,80 forintos jegyzésen.

Péntek délelőtt tíz órakor a frankot 252,05 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 247,84 forint után. Az euró jegyzése 273,87 forint az előző délutáni 271,67 forinttal szemben, a dollárt 193,02 forinton jegyzik 191,72 forint után. Száz japán jen 245,80 forintra erősödött 242,17 forintról. Az euróövezeti adósságszolgálati krízis elszabadulásától való félelmek tartják fogságban a nemzetközi érték- és devizapiacokat. Az amerikai 4-5 százalékos esése után az ázsiai tőzsdék péntekre virradóra 3 százalékos veszteségben zártak, az európai tőzsdék pedig 3 százalék közeli eséssel kezdtek, a devizapiacokon eközben folytatódott a menekülés a "menedék deviza" svájci frank és japán jen befektetésekbe. Szerdán és csütörtökön a svájci és a japán jegybank is fellépett a folyamat megakadályozására, de csak átmeneti sikereket értek el. A japán Nikkei gazdasági napilap értesülése szerint a japán jegybank csütörtök óta tartó intervenciója során már rekord 4 ezer milliárd jen eladásával interveniált a devizapiacokon. Az euró pénteken egy százalékkal gyengült a jennel szemben a japán jegybanki intervenció ellenére is. Péntek reggel a svájci frank új rekordot ért el euróban 1,0710 frank árfolyamon, a dollár ellenében pedig a rekodja közelében ingadozott, majd korrigált a svájci nemzeti bank elnöke

Philipp Hildebrand

egy lapban megjelent interjújának hatására, melyben "abszurdnak" nevezte a frank erősödését és közölte, hogy a jegybank minden lehetséges intézkedést megtesz a folyamat feltartóztatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.