Gazdaság

Gyenge frank, csalódott befektetők

Gyenge frank, csalódott befektetők

2011. augusztus 17., szerda
Gyenge frank, csalódott befektetők

Tovább gyengült az euró a svájci frankhoz képest szerdán késő délután, miután a befektetők körében csalódást okozott a svájci kormány gazdaságélénkítést célzó bejelentése, illetve a frankkal kapcsolatos álláspontja.

Röviddel 17.30 óra előtt 1 euró 1,1440 frankra gyengült a mintegy 30 perccel korábbi kormánybejelentést megelőző 1,464 frankról. Augusztus 9-én az euró történelmi mélyponton, 1,0075 frankon állt. A kormány azt közölte, hogy kétmilliárd frankkal támogatja a hazai gazdaságot, amelynek különösen az exportra termelő része máris megsínylette az erős svájci devizát, mivel a magas frankárfolyam miatt csökkent a versenyképessége. A kormány szerdai ülésén is megállapította, hogy túlértékelt a frank, miközben üdvözli a svájci központi bank intézkedéseit. Hozzátette a központi bank feladata eldönteni, akar-e árfolyamcélt megnevezni. A kormány egyidejűleg arról is döntött, hogy magasabb tőketartalékot ír elő a jelzáloghitelező bankoknak, hogy elejét vegye a svájci ingatlanpiac túlfűtöttségének, amit a rendkívül alacsony kamatszint okozhat. Svájc idei költségvetési többlete várhatóan 2,5 milliárd frank körüli lesz, a korábban várt 600 millió frank hiány helyett - közölte a svájci kormány szerdai ülése után. A bejelentés szerint a költségvetési bevételek a legújabb előrejelzések szerint jócskán meghaladják az eddig vártakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.