Közélet

Elutasította az MSZP népszavazási kezdeményezését az OVB

Elutasította az MSZP népszavazási kezdeményezését az OVB

2011. augusztus 1., hétfő
Elutasította az MSZP népszavazási kezdeményezését az OVB

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn elutasította az MSZP visszamenőleges jogalkotás tilalmára vonatkozó népszavazási kezdeményezését - jelentette be Lukács Zoltán, a szocialista párt országgyűlési képviselője a testület döntését követő sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus elmondta: kezdeményezésükkel a visszamenőleges jogalkotás hátrányos rendelkezéseinek alkalmazását kívánták megtiltani, azonban a választási bizottság a beadványban szereplő "hátrányos" szó homályosságára, illetve a közelmúltban módosított alkotmányra hivatkozva elutasította egy erről szóló népszavazás kiírását. Az MSZP szerint azonban a visszamenőleges jogalkotás mélyen aláássa a jogbiztonságot; egy jogállamban és demokráciában pedig elfogadhatatlan ez az intézmény - emelte ki

Lukács Zoltán

, aláhúzva, hogy pártja ezért Alkotmánybírósághoz fordul az OVB döntése miatt. A szocialista képviselő szerint az OVB kormánypárti többsége politikai döntést hozott, hiszen a jogbiztonság és a jogállamiság helyett, a "

Lázár János

őrült javaslatai" alapján módosított alkotmány mellett állt ki. Hozzátette: a magyar alkotmány második szakaszában megfogalmazott jogállamiság magában foglalja a visszamenőleges jogalkotás tilalmát, ez azonban ellentétben áll a "98 százalékos különadóra és a nyugdíjak elvételére vonatkozó", közelmúltban elfogadott rendelkezésekkel. Lukács Zoltán kérdésre válaszolva a hátrányos tartalmú visszamenőleges jogalkotás közé sorolta a politikai, illetve a gazdaságpolitikai döntések utólagos kriminalizálását is, de - mint fogalmazott - egy "újabb őrült ötlet után", akár az "egyszerű emberek" is szembe találhatják magukat hasonló elképzelésekkel, amelyek valóra válásával megszűnne a demokrácia Magyarországon. Az MSZP népszavazási kezdeményezését

Mesterházy Attila

jelentette be, a szocialista párt június 18-án tartott kongresszusa előtt. Indoklásképpen a pártelnök akkor azt mondta: a kormánytöbbség az elmúlt évben többször - így például a 98 százalékos különadó elfogadásakor és a korhatár előtti nyugdíjak csökkentését és szociális ellátássá alakítását engedélyező alkotmánymódosításkor - szerzett jogokat korlátozó törvényeket fogadott el, ami súlyosan sérti a jogállamiságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.