Kultúra

Budapest lesz a "zene Szilícium-völgye"?

Budapest lesz a "zene Szilícium-völgye"?

2011. augusztus 29., hétfő
Budapest lesz a "zene Szilícium-völgye"?

Hétfőn elindulhat a két éve zárva tartó Zeneakadémia hatmilliárdos felújítása, miután pénteken aláírták az erről szóló szerződést.

Batta András

, a Zeneakadémia rektora a Magyar Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, egy hosszan elhúzódó, bonyolult rendszerű közbeszerzés áldozatává váltak, de most végre megszületett a „történelmi jelentőségű” megállapodás, így megkezdődhet Európa egyik legszebb épületének felújítása, és az intézmény, az infrastrukturális környezet végre méltóvá válhat ahhoz a belső tartalomhoz, amelyet a magyar zeneoktatás képvisel. A rektor beszámolt arról is, hogy a tanítás idén szeptembertől az új, Wesselényi utcai épületben, a „XXI. század modern Zeneakadémiájában” indul majd meg, amelynek felépítése szintén része volt az összesen 11 milliárd forintos projektnek. A Liszt Ferenc téri történelmi épület felújítása hatmilliárd forintba kerül majd, a költségek 90 százalékát uniós pénz fedezi, 10 százalék pedig az állami önrész. A beruházás során restaurálják az épületet, megújulnak a közönségforgalmi terek, a művészek szobái, modern lesz az infrastruktúra, a gépészeti tér, a színpadtechnika, a kisterem pedig visszaáll egy kis operaházzá, az ének tanszék gyakorló terévé. Batta András abban bízik, hogy a szerződés szerint 2013. március végére megújuló Zeneakadémiával Budapest már valóban „zenei Szilícium-völgy” lehet, hiszen az Operaház, a Művészetek Palotája és a Zeneakadémia szoros és jól összehangolt együttműködése csodákra lehet majd képes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.