Írjon nekünk

Bulvár

Bővítik a nagyszéksóstói bivalyrezervátumot + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Közel 400 ezer eurós program keretében bővítik a Nagyszéksóstónál lévő bivalyrezervátumot. A mórahalmi önkormányzatnak romániai partnerei is vannak a fejlesztésben, Pécska városával és egy környezetvédő egyesülettel is együttműködnek a 600 ezer eurós összköltségvetésű projektben.

Széksóstón több mint tíz éve folyamatosan fejleszt a mórhalmi önkormányzat. Csányi László elmondta, meg akarták óvni a számukra fontos értékeket, ugyanakkor célul tűzték ki, hogy új funkciókat is adjanak a területnek. „Értékeinket megőrizni csak úgy szabad és érdemes, hogy építészetileg is beleilljenek a környezetbe, illetve a 21. századnak is megfelelő funkciót kapjanak. Ebbe a sorba illik bele a mostani beruházás” – fogalmazott a projektnyitó rendezvényen az alpolgármester.
A bivalyrezervátumot három éve hozták létre, akkor 45 állatot telepítettek a Nagyszéksósótónál körülkerített 100 hektáros területre. A bivalyok a vizes élőhelyek „karbantartásában” nagy segítséget nyújtanak, lelegelnek mindenféle növényt, így a nád ritkításával lassan visszajönnek a területre az őshonos madárfajták. Jelenleg már mintegy 60 faj figyelhető meg, emellett megjelent ismét a tavirózsa is, ami bizonyítja, hogy a víz jó minőségű.

Az állatállomány folyamatosan gyarapodik, ahogy korábban írtuk idén is húsz körüli szaporulatra számítanak. A fejlesztés emiatt is időszerű, többek között új fedett állatbeállót fognak építeni a jelenleg 68 fős állománynak. Bíró Mónika projektmenedzsertől megtudtuk, 240 négyzetméteres oktató- és bemutatóházat, szerszámtároló színt és egy mérési központot is tartalmaz az uniós projekt. A program romániai partnerei, a Pécskai Natura Környezetvédő Egyesület eszközbeszerzést, míg Pécska városa állatorvosi rendelő és a náluk létesítendő rezervátumhoz egy megfigyelő torony építését valósítja meg 2012 február végéig.
Az ilyen programok Csányi László szerint több célt is szolgálnak, az allergén növények visszaszorítása, a környezeti értékek megőrzése mellett arra is törekszenek, hogy oktassák a gazdákat. A mórahalmi alpolgármester úgy látja, van létjogosultsága az őshonos állattartásnak, a magánkézben lévő legelők karbantartásában nagy szerepe lehet a bivalyoknak, így tenyésztésüknek gazdasági és természetvédelmi haszna is van.
Pécska alpolgármestere, Stanoiov Miodrag arról számolt be, hogy környékükről már eltűntek a bivalyok, pedig a két világháború között még igavonó, háztáji állatnak is sokan tartották. Lovas Lóránd, a Pécskai Natura Környezetvédő Egyesület elnöke hozzátette, hogy a Maros alsó szakaszánál lévő 17 hektáros tájvédelmi körzetbe összesen 10 bivalyt fognak telepíteni, s akárcsak a Nagyszéksóstónál, a terület megtisztítása lesz a „feladatuk”.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál