Egyetem

Az SZTE rezidensközpontot nyit Orosházán

Az SZTE rezidensközpontot nyit Orosházán

2011. augusztus 31., szerda
Az SZTE rezidensközpontot nyit Orosházán

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) első úgynevezett rezidensközpontjaként működik a most induló tanévtől az Orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a békési városban.

Dancsó József

(Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Orosháza polgármestere kiemelte: a békési város, de a térség oktatásában is új minőséget kell teremteni annak érdekében, hogy a most jellemző elvándorlást megállítsák, s a korszerű tudással felvértezett diákok segítsék a térség és a megye felzárkózását. Az ünnepélyes szerződéskötés alkalmából

Blahó János

, az orosházi intézmény főigazgatója elmondta: azért kötnek együttműködési megállapodást az egyetemmel, hogy összekapcsolják a közoktatást és a felsőoktatást, s így közösen gondoskodjanak a tehetségekről. Emlékeztetett arra, hogy a PISA-felmérések szerint Magyarországon a szülők társadalmi pozíciója 53 százalékban határozza meg a gyermekek előmenetelét, s ezzel az egyik legrosszabb a helyezésünk az OECD-országok között. Az orosházi tehetségközpont feladata ezért a tehetségek felkutatása és eljuttatása az egyetemig. A program keretében például vendégtanárok érkeznek Szegedről, sőt a tehetségek számára középiskolai szakkollégiumokat is szerveznek.

Szabó Gábor

, a SZTE rektora köszöntőjében azt emelte ki, hogy az egyetemnek mindenekelőtt a nemzetközi porondon kell megmérettetnie magát. Mindemellett rendkívül fontosnak nevezte, hogy a nehéz körülmények közé született tehetséges fiatalok is eljuthassanak a felsőoktatási intézménybe, s szerinte ehhez jó keretet biztosít az orosháziakkal kötött megállapodás. A rektor hangsúlyozta: az egyetem számára fontos, hogy legyenek gyökerei a megyékben, így Békésben is. Véleménye szerint ugyanis a felsőoktatási intézmény akkor tölti be szerepét, ha a képzése világszínvonalú és mint tudásközpont segíti a régió gazdasági fejlődését is. Orosháza közoktatási intézményeit a most induló tanév kezdetére átszervezte a fenntartó önkormányzat. Az Eötvös József Általános Iskola és az Előd utcai óvoda a római katolikus egyház, a József Attila Általános Iskola a református egyház fenntartásába került. A Táncsics gimnázium pedig - immár mint rezidensközpont - többcélú intézménnyé alakult át, amely általános iskolai és középiskolai oktatási, szakképzési és felnőttképzési, valamint pedagógiai szakszolgáltatási és szakmai szolgáltatási feladatokat is ellát szeptembertől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.