Közélet

Az LMP az önkormányzati centralizáció ellen

Az LMP az önkormányzati centralizáció ellen

2011. augusztus 22., hétfő
Az LMP az önkormányzati centralizáció ellen

Már-már az egykori tanácsrendszert idézik egyes elemekben a kormányzat önkormányzati rendszert központosító törekvései – jelentette ki a Lehet Más a Politika (LMP) országos választmányának önkormányzati ügyvivője hétfői sajtótájékoztatóján. Falusi Norbert szerint a koncepció már ismert részletei a kistelepülések önállóságát is veszélyeztetik.

Az önkormányzati rendszer átalakítását fontosnak és szükségesnek tartja az LMP, hiszen rengeteg feladat- és hatáskör van az önkormányzatoknál, melyek egy részéhez nem rendelnek elegendő forrást.

Falusi Norbert

, a párt országos választmányának önkormányzati ügyvivője, kecskeméti önkormányzati képviselő nehezményezte, hogy a kormányzat koncepciójának csak bizonyos részletei ismertek, s ezek is leginkább a Fideszen belüli belső erőviszonyokról szólnak. Ezt azért nem tartja szerencsésnek, mert így sem a hivatali dolgozók, sem pedig az állampolgárok nem tudják, hogy mi is vár rájuk. „Ezt az úthengert, amit a kormány elkezdett az önkormányzatiság ellen vinni, az LMP elfogadhatatlannak tartja” – szögezte le Falusi. Az LMP hiányolja a koncepció részleteit, hiszen valós vitát csak azok ismeretében lehetne folytatni. Ebbe az érdek-képviseleti szervezetek bevonását is szükségesnek tartja a politikus. A feladatoptimizálás, racionalizálás és hatékonyság kifejezések elhangzottak már a koncepció kapcsán, melyek Falusi szerint technokrata, akár neoliberális gazdaságfilozófián alapuló kormányzati gondolkodást is jelenthetnek. „A magyar önkormányzatiságot ezekkel a hívószakkal alapvetően lefejezik. Az elmúlt 20 évben kiharcolt önkormányzati jogokat, az autonómiát merőben megkérdőjelezik ezek a lépések” – vélekedik a képviselő.

20 éve "vetkőztetik" az önkormányzatokat?

AZ LMP egy olyan önkormányzati rendszer kialakításában érdekelt, mely a helyi sajátosságokat figyelembe veszi, vagyis saját értékkel és identitással rendelkező közösségek hálózatában érdekeltek. Falusi fontosnak tartja annak feltárást is, hogy mi vezetett az önkormányzatok eladósodottságához. Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezték, mely 1990-től napjainkig vizsgálná el az önkormányzati rendszert. „Nemcsak az elmúlt 8 év gyurcsányista politikáját kell felülvizsgálni, hiszen 2006-tól az önkormányzatokat elsősorban fideszes polgármesterek irányítják, vagyis nem elég MSZP-ellenes kirohanásokkal élni” – tette hozzá. A sajtótájékoztatón

Tatár Gábor

, az LMP ruzsai önkormányzati képviselője elmondta, hogy a kistelepülések fogják legjobban megsínyleni a tervezett átalakításokat. Szerinte 20 éve zajlik az önkormányzatiság lecsupaszítása, ezáltal a lakosok már elidegenedtek a helyi önkormányzás rendszerétől. „A hatalom áttevődött kistérségi szintre, gyakorlatilag kiskirályságokat hozva létre a pályázati pénzek elosztásától kezdve a kistérségek tartják uralmuk alatt a településeket” – fogalmazott. A ruzsai LMP-s képviselő szerint a kormány koncepciójával legalizálja ezt a megosztottságot, s legálisan is áthelyezi az erőfölényt a kistérségek kezébe. Hozzátette, a tervezettel azokat támadják, akik nem tudják megvédeni magukat. „Ha megtörténik ez a centralizáció, akkor a kistelepüléseken élők másodrendű állampolgárokká válhatnak, és könnyen előfordulhat, hogy a fejük felett hoznak úgy döntést, amibe nem tudnak beleszólni” – hangsúlyozta Tatár Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.