Gazdaság

Az internet (nem) kemény dió – 1. rész

Az internet (nem) kemény dió – 1. rész

2011. augusztus 26., péntek
Az internet (nem) kemény dió – 1. rész

Cikksorozatunkat olyan kis- és középvállalkozásoknak ajánljuk, akik idegenkednek az internettől, és nem merik megtenni az első lépéseket a hatalmas online labirintusban. Melyik a helyes út, hogyan kerüljük el a zsákutcákat? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A világháló, amely átszövi a mindennapjainkat. Hogyan is létezhetnénk nélküle a 21. században? Nézzünk csak szét magunk körül: anyu az interneten jelenti be a gázóraállást, apu épp repülőjegyet foglal, a 15 éves Roland órák óta nem jött le a Facebookról, a 21 éves Vivien zenét tölt le az MP4-lejátszójára, és higgyük el nyugodtan, a szomszédban pont ugyanez történik – csak pepitában. Mégis vannak olyanok, akik nem használják ki az internet nyújtotta lehetőségeket: a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) többsége sajnos ebbe a kategóriába tartozik. Mi lehet az oka annak, hogy a kkv-k általában nem vagy alig merészkednek fel a netre? Gyakran drága dolognak tartják vagy haszontalannak, és úgy gondolják: mit nekünk az online reklám, amikor szórólapjainkkal tele vannak a szegedi postaládák. Pedig szükség van az online jelenlétre, főleg a kkv-k számára, melyek – mint azt már sokszor hallhattuk – a hazai vállalkozásaink több mint 99 százalékát teszik ki, és a GDP-nk mintegy feléért felelősek. A kkv-k számára a net egy kiaknázatlan kincsesbánya. Csak tudni kell, hogy hol kezdjünk el ásni és kivel. Készíttetni egy honlapot a barátunk barátjának ismerősével nem mindig célravezető. Az online színrelépést alaposan meg kell tervezni. Készíthetünk egy weblapot, egy webáruházat, de lehet elegendő csak egy blogot írni, vagy kialakítani egy céges profilt a Facebookon, esetleg mindezeket kombinálni. Lényeg a lényeg: az online jelenlét fontos, a jól tervezett, átgondolt online stratégia minden ráfordított percet és forintot megér.

Diós morzsák az útra

1. Tudtad, hogy a magyar lakosság átlagosan heti 15 órát tölt fent a neten? 2. És azt, hogy a (potenciális) vásárlóid is köztük vannak? 3. Gondold át, és vidd fel a vállalkozást a netre!

A folytatásban megnézzük, hogyan indítsuk el a vállalkozást az interneten: mik az első lépések, a legfontosabb döntések, mire figyeljünk oda, és milyen csapdákba ne sétáljunk bele.

A sorozat további részei:

Az internet (nem) kemény dió – 2. rész

Az internet (nem) kemény dió – 3. rész

Az internet (nem) kemény dió – 4. rész

Az internet (nem) kemény dió - 5. rész

Lele Zsófia

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.