Kultúra

Az '56-os forradalom képei Vásárhelyen

Az '56-os forradalom képei Vásárhelyen

2011. augusztus 18., csütörtök
Az '56-os forradalom képei Vásárhelyen

Az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás emlék- és élményanyagát bemutató képzőművészeti alkotásokból - Csizmadia Zoltán és Tóth Sándor műveiből - nyílik kiállítás pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

A két művész a Képzőművészeti Főiskola forradalmi bizottsági tagjaként vett részt az 1956-os eseményekben, és élte át a megtorlás időszakát.

Csizmadia Zoltán Csók István

- és

Egri József

-díjas festőművész krónikásként vetette vászonra a forradalmi napok történéseit és az azt követő megtorlás szörnyűségeit. Az Emlékpont időszaki kiállítóhelyén bemutatott több mint egy tucatnyi festménye között látható lesz a forradalom legfiatalabb kivégzett mártírját,

Mansfeld Pétert

felidéző műve és az az alkotás is, mely

Bauer Sándor

tűzhalálának állít emléket. A tizenhét éves autószerelő-tanuló 1969-ben nemzetiszínű zászlót lengetve gyújtotta fel magát a Nemzeti Múzeum kertjében - így tiltakozott az elnyomó hatalom ellen.

Tóth Sándor

Munkácsy

-díjas szobrászművész szintén tagja volt a forradalmi bizottságnak: nemcsak a szabadságharc, hanem a megtorlás éveit is megörökítette szobrai, plasztikái segítségével. Az 1956-os események miatt több szobatársát és iskolatársát is kivégezték az oroszok, őt pedig az állambiztonsági szervek több évtizeden keresztül megfigyelték. Az Emlékpontban nemcsak a forradalom napjait idéző rajzokat, szobrokat, domborműveket és grafikákat mutatnak be tőle, hanem két 1956-os emlékműtervét is láthatja a közönség. Az október 30-ig látogatható tárlaton a képzőművészeti alkotások mellett a kiállítótérben felállított érintőképernyős terminálokon az érdeklődők megismerhetik a két művész életútját, és a velük készült interjúkban hallhatják visszaemlékezéseiket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.