Kultúra

Avar kori arany fülbevalókat találtak az M43-as autópálya mentén

Avar kori arany fülbevalókat találtak az M43-as autópálya mentén

2011. augusztus 10., szerda
Avar kori arany fülbevalókat találtak az M43-as autópálya mentén

Kora avar kori kisgömbcsüngős arany fülbevalókat találtak egy kislány sírjában a Móra Ferenc Múzeum régészei Makó és Magyarcsanád között, az M43-as autópálya nyomvonalán folyó feltáráson.

Az ásatás során egy tizenöt síros, kis családi temető nyomai bukkantak elő - mondta Szarka József, a múzeum régészeti osztályának vezetője a leletet bemutató szerdai sajtótájékoztatón. Közlése szerint eddig öt sír feltárása fejeződött be, így elképzelhető, hogy újabb érdekes leletek kerülnek elő. Az avarok 568-ban települtek be a Kárpát-medencébe. A bizánci birodalom ellen folytatott hadjáratok során rengeteg aranyat zsákmányoltak, majd adóként is sok nemesfémhez jutottak. Az ezekből készült tárgyak megjelentek a temetkezésben - magyarázta a régész. Bár az avarok nomád, vándorló életmódot folytattak, ötvösművészetük rendkívül fejlett volt, egyszerű kivitelű, mégis szép ékszereket készítettek. Ez megfigyelhető a most előkerült fülbevalókon is, amelyek egy-egy szépen megmunkált, apró gömbből és a hozzájuk kapcsolódó karikából állnak - részletezte Szarka József. - A kislány sírjából előkerült egy aranylemezke is, amelyet útravalóul kaphatott az elhunyt, hogy azzal fizesse ki a másvilágig tartó utazást. A 2012. június 15-ig az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti 25 kilométeres nyomvonalán mintegy 400 ezer négyzetmétert kell feltárniuk a Móra Ferenc Múzeum régészeinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.