Írjon nekünk

Közélet

Átadták a 4-est, nyugdíjazták a „bengálikat” + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Negyvenkilenc év után végre kivonták a forgalomból a „bengálikat”, s a meglehetősen hangos, zörgő ócskavasak helyett igaz nem új, de felújított Tátrák közlekednek a felújított 4-es villamosvonalon, amit Botka László MSZP-s polgármester adott át augusztus 20-án.

Az Anna-kúti csomópont és Tarján végállomás között újították fel a 4-es vonalát 2,35 milliárd forintból, melyből 1,9 milliárd volt uniós és állami támogatás. A beruházás február közepén kezdődött, s ellentétben a lassan egy évet csúszó 2-es villamosvonal építésével, időben fejeződött be.
A 4-es villamosvonal rekonstrukcióját az MTV4 Konzorcium végezte, és augusztus 20-án Nagyiványi András készre jelentette a beruházást. A rekonstrukció részeként megújultak a közművek és a megállók, az új peronok természetesen akadálymentesek. Újjáépült 4 kitérő, kicseréltek 5452 méter villamosvágányt és felsővezetéket is. 8740 négyzetméter új aszfaltút, 100 négyzeméter új terelősziget és 4000 négyzetméter új járda is létesült, s ezzel teljesen újjászületett a Tisza Lajos körút a Glattfelder tér és az Anna-kút között. Az út- és járdaépítéseket augusztus végéig kell befejezni. Ezen felül korszerűsítik a Glattfelder téri közlekedési csomópontot, melynek részeként a József Attila sugárútról balra lehet majd kanyarodni a rakpart felé.
Botka László az átadón kifejtette, egy igaz hazafi az országát, egy lokálpatrióta a városát mindig a jövőnek építi. A polgármester ismertette a beruházás adatait, a 4-es vonal felújítása ugyanis egy közel 30 milliárdos 3 éves nagyprojekt részét képezi. A nagyobb építkezések idén lezárulnak, s ősszel már érkezik az első modern villamos is Szegedre. Botka politikai ellenfeleinek üzenve Debrecent és Miskolcot hozta fel példaként, a két nagyvárosban ugyanis érvénytelenek a pályázatok, vagyis nem halad megfelelő ütemben az elektromos tömegközlekedés-fejlesztés. Mint ismeretes Szegeden az 1-es vonalának felújításánál voltak jelentős csúszások, illetve az új 2-esnél, amit már tavaly át kellett volna adni.
Az ünnepség végén újraindították a villamosforgalmat, s egyben hivatalosan is „nyugdíjazták” az FVV típusú villamosokat, vagyis a „bengálikat”, mely szerelvények 1962 óta, vagyis 49 éve szállították az utasokat.

Közélet

Nyárra elkészül a fedett uszoda az Etelka soron

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szabadstrand lesz a Laposon – derült ki a Közéleti Kávéházban csütörtökön.

Tovább olvasom

Hírzóna

II. Erzsébet jóváhagyásával életbe lépett a Brexit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Így az Egyesült Királyság január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor rendezett módon, ratifikált megállapodással kilép az Európai Unióból.

Tovább olvasom

Közélet

Valentin-napi játékra hívja a szerelmeseket a Szegedi Szabadtéri

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Különleges Valentin-napi játékra hívja a szerelmeseket a Szegedi Szabadtéri. Február 1-től 14-ig a Reök-palota előtt felállított postaládába várják a szerelmes üzeneteket, fogadalmakat. A legszerencsésebb párok ajándékcsomagokkal, backstage-bejárással, sőt a West Side Story páros belépőjével is gazdagabbak lehetnek. Elindult a Valentin-napi bérletakció is, így egy meglepetéssel több emlékezetes estét adhatunk.

Tovább olvasom

Aktuál