Közélet

Az államalapítást ünnepelték Szegeden + FOTÓK

Az államalapítást ünnepelték Szegeden + FOTÓK

2011. augusztus 20., szombat
Az államalapítást ünnepelték Szegeden + FOTÓK

Szent István és Gizella szobránál, a Széchenyi téren ünnepelték a szegediek augusztus 20-án az államalapítást. Ujhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselő beszédében csöndre és szerénységre intette a magyar közélet minden szereplőjét, szerinte közös lelki erő kell a változtatáshoz.

A melldöngető nagy szavak és ígéretek porba hulltak – jelentette ki

Ujhelyi István

szocialista országgyűlési képviselő a Széchenyi téren egybegyűltek előtt. Az újkori szabadságharcosok politikai ellenfeleikkel vívott harca másfél évtizede fogságban tartja az országot, s ez az akadálya egy modern, válságokra immunis magyar köztársaság felépítésének. „Csendes figyelmeztetéssel mondom: hibásak vagyunk mind. Balról jobbra, mérsékelt középről az erőszakos radikálisig, a politikát művelőktől az őket formáló értelmiségig mindahányan. Hibásak, még ha nem is egyforma felelősséggel. Alázat kell ennek felismeréséhez és erő a változtatáshoz, közös lelki erő” – fogalmazott Ujhelyi, aki szerint ezt meríthetjük most nemzeti gyökereinkből augusztus 20-án. Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, a jövő biztosításának, családok és közösségek túlélésének felelőssége is augusztus 20-a üzenete. Ebben a jövőben pedig akkor kezdünk bizakodni, amikor megszegjük az új kenyeret. „Jelkép az új kenyér, egyszerre az elvégzett munka jutalma és a folytatás ígérete” – fogalmazott a politikus. Az ünnepségen

Kondé Lajos

plébános áldotta meg az új kenyeret. „A mai napon a sziklára, illetve a homokra épített házról tanít Jézus a Máté Evangéliumában. Ez a szentírási rész a szabadságra emlékeztet bennünket. Az ember szabad választhatja az élet erős fundamentumát vagy balga módon homokra építheti életét. A szabadság, a szabad döntés a mi számunkra is valóság és nagy ajándék.

Szent István

felépítette minden magyar számára a házat, a hazát és megmutatta az utat” – fogalmazott Kondé Lajos. Hozzátette, Szent István sziklára épített, ami példa mindenki számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.