Egyetem

21. századi sulit avattak Algyőn + FOTÓK

21. századi sulit avattak Algyőn + FOTÓK

2011. augusztus 31., szerda
21. századi sulit avattak Algyőn + FOTÓK

Immár egy modern, 16 tantermes iskolában csöngethetnek be szeptember elsején Algyőn. A multifunkcionális épületegyüttes a gyerekek mellett az egész település jövőjét is szolgálja.

Algyő első iskolaigazgatójáról,

Fehér Ignácról

kapta a nevét a most átadott iskola, akire minden nap emlékezhetnek a gyerekek, hiszen nemcsak a névtábla, hanem az ünnepségen leleplezett egész alakos szobra is fogadja mindazokat, akik betérnek a modern intézménybe. „A mai viszonyok között, amikor más települések arra kényszerülnek, hogy iskolákat vonjanak össze vagy zárjanak be, bizony joggal lehetünk büszkék mi algyőiek arra, hogy egy ilyen létesítményt felavathatunk” – fogalmazott az ünnepségen

Herczeg József

polgármester. Hozzátette, habár voltak akik ellenezték az iskolaépítést, az oktatás színvonala mindig elsőbbséget kell, hogy élvezzen minden más döntéssel szemben. Az országos hírű ökoiskolában 16 tanterem, 6 szaktanterem, egy közel 500 négyzetméteres aula, 100 fős étterem, melegítőkonyha, büfé, 1310 négyzetméteres tornacsarnok és lelátó, igazgatási és orvosi szobák kaptak helyet. Ezen felül az új iskolához 50 parkoló és 150 kerékpártároló is tartozik. Az ökojelleget is megtartották, az üzemeltetési költségeket úgy tudják majd csökkenteni, hogy termálhő felhasználásával fűtik az iskolát. A beruházás 1,7 milliárd forintból valósult meg, melyhez az unió és az Európai Fejlesztési Alap 200 millióval járult hozzá.

Az összefogás csodája az iskolaépítés

A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy 1980 volt az utolsó esztendő, amikor hazánkban többen születtek, mint ahányan meghaltak. „Egy évben azóta is folyamatosan hat Algyőnyi emberrel lesz kisebb ennek az országnak a lakossága. Azt gondolom, hogy hősi tett szinte ha valami olyan kezdeményezés keletkezik egy településen, ami ennek a borzasztó tendenciának ellentmond. És semmi nem tud ennek jobban ellentmondani, mint egy iskola” – fogalmazott

Katona András

. A stratégiai igazgató szerint nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki ma valami olyasmibe vágjon bele, aminek a hasznát majd csak sokkal később fogja élvezni a közösség. „1,7 milliárd forint gyorsabban megtérülő haszon reményében másra is elkölthető lett volna, Algyőn mégis ezt az utat választották. Kívánom, hogy ez az iskola legyen a magyar mellett az egyetemes európai kultúra temploma is egyben” – zárta gondolatait Katona András.

Kiss-Rigó László

megyés püspök a széleskörű összefogás csodájáról szólt az iskolaavatón. „Itt a példa, hogy vannak csodák ma is, jó szándékkal, összefogással, helyes döntésekkel, megfelelő stratégiával csodákat lehet művelni. Bárcsak minél több ilyen csoda történne Algyő, megyénk és egész hazánk életében” – fogalmazott a megyés püspök, majd megáldotta az intézményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.