Sport

Vízilabda: a vb-ről lemaradt, Universiadéra megy Baksa László

Vízilabda: a vb-ről lemaradt, Universiadéra megy Baksa László

2011. július 8., péntek
Vízilabda: a vb-ről lemaradt, Universiadéra megy Baksa László

Nem lesz szegedi vízilabdázó a július 17-én kezdődő sanghaji világbajnokságon, noha a Szeged Beton két meghatározó játékosa is számított rá. Közülük Baksa Lászlóval, a bajnoki bronzérmes gárda hálóőrével beszélgettünk a nyárról, a csapatról és a válogatottról.

– Hogy telik a nyár?

– Munkával! A héten csak napi egy edzés volt, mivel

Török Bélával

kimaradtunk a válogatottból, és az Universiadéra kell készülnünk. Ez a hetünk szinten tartó edzésekkel telt, jövő héttől térünk át a napi két edzésre. Nyaralás még nem volt, egyelőre edzünk két héten keresztül, majd a juniorválogatott elmegy Törökországba egy hétre, mi ekkor pihenőt kapunk

Székely Bulcsútól

, a juniorok szövetségi kapitányától, valamint csapatunk új edzője,

Vincze Balázs

is azt mondta, az Universiade után is lesz pár szabadnap. Talán valamilyen last minute belefér.

– Nyilván csalódást keltett Kemény Dénes döntése, hogy kihagyta a válogatottból.

– Eléggé lesújtott a dolog, lassanként túlteszem magam rajta, nem erre számítottam. De el kell fogadnunk a kapitány döntését, menni kell tovább, és azokat a feladatokat megoldani, ami vár ránk.

– Hogy látja az elmúlt szezont? Milyen évet zárt a Szeged Beton?

– Amit elterveztünk, azt javarészt végre is tudtuk hajtani. Első euroligás évünkben akadtak jó meccseink. A kupában sajnos nem sikerült jól az elődöntő, nem volt még eléggé összeérve a gárda. A bajnoki rájátszásban nagy balszerencsével nem jutottunk a döntőbe, a Vasassal szembeni, mindent eldöntő Komjádi-uszodabeli meccsen a végére elfáradtunk, kevesen voltunk. Összességében úgy gondolom, hogy nem léptünk vissza, tartottuk a tavaly megszerzett helyünket, s van esélyünk előrelépni, és az Euroligában is tudunk jobb meccseket játszani majd. Szeretnénk előrébb jutni, ez egyértelműen a bajnoki döntőbe jutást jelenti.

– A távozókat és az érkezőket böngészve úgy tűnik, erősebb lett a csapat…

– Igen, én is úgy gondolom, hogy erősebbek lettünk, fizikálisan biztosan, de sok múlik a játékrendszeren is – ezt majd Vincze Balázsnak kell kialakítania. Úgy gondolom, jól állunk, és jók is leszünk majd.

– Hogy élték meg az edzőváltást, hogy Kásás Zoltán helyére Vincze Balázs érkezik? A szurkolók számára váratlan volt…

– Épp Írországban voltunk a válogatottal, a britek ellen vívtunk két mérkőzést, amikor kaptam egy sms-t a történtekről. Én is úgy tudtam a szezon végén, hogy

Kásás Zoltán

maradni fog, aztán kiderült, hogy mégsem. Ez a klubvezetés döntése, ők úgy látták, hogy előrelépés csak új edzővel lehetséges.

– Visszatérve a válogatottra: hogyan ítéli meg a vb-esélyeket?

– A többivel összehasonlítva a legnehezebb csoport a magyar válogatotté, ráadásul épp a legkomolyabb ellenféllel kezdenek a fiúk, Montenegróval. Az a mérkőzés nagyban meghatározza majd, hogy hogyan folytathatja a magyar csapat, hiszen csoportelsőség esetén nem kell középdöntőt játszani, több pihenőnap van, több a lehetőség a regenerálódásra. Az olaszok, úgy tűnik, ismét jók, hiszen a Világliga döntőjében csak hosszabbításban kaptak ki a szerbektől. Utóbbiak és a horvátok tradicionálisan a legjobbak közé tartoznak, Montenegróról tudjuk, hogy nagyon nehéz ellenfél, és még ott lehetnek a spanyolok is. Az Egyesült Államok talán nem annyira most, mint inkább az olimpián jöhet számításba erős ellenfélként, hiszen ők az ötkarikás játékok előtti évben hívják haza minden válogatott játékosukat, és egy éven át készülnek az eseményre. Összességében van öt-hat kiemelkedő csapat – bármi megtörténhet.

– Az Universiadén mi várható?

– Az olasz és a japán válogatottal vagyunk egy csoportban, közülük egyértelműen az olaszok a komolyabb ellenfelek. Erre az eseményre szinte minden résztvevő az ificsapatát küldi, hiszen számukra idén nincs torna, így egy-két felnőttel kiegészítve gyakorlatilag csak a juniorcsapatok lesznek ott Senzsenben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.