Közélet

Tusványoson az átalakuló közmédiáról

Tusványoson az átalakuló közmédiáról

2011. július 20., szerda
Tusványoson az átalakuló közmédiáról

Az átalakuló magyar közmédia híradásaiban egyre inkább eltűnnek majd a határok a magyarországi és a határon túli magyarok között - jelentette ki a magyar közmédia több vezető személyisége szerdán Tusnádfürdőn.

A 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében "Az átalakuló magyar közmédia. Merre tovább magyar sajtó?" címmel rendezett kerekasztal-beszélgetés keretében

Böröcz István

, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a jelenlegi nagy átalakításokról beszélt, különleges hangsúlyt helyezve a "múlt örökségére" és a gazdálkodási problémák megoldására. Emlékeztetett: a magyar közmédia négy vállalata korábban egymásra való tekintet nélkül működött, nem hangolta össze tevékenységét. Ez szerinte önmagában is luxus, hiszen komoly potenciált pazarolt el, rengeteg volt a párhuzamosság. A jelenlegi átalakításnak az a célja - fejtette ki -, hogy egy jól végrehajtott integráció révén jelentős átrendeződést hajtsanak végre, átlátható gazdálkodást és hatékony működést biztosítsanak. Hangsúlyozta: ez az esztendő az integráció átmeneti időszaka, az év végére el kell érni, hogy az MTVA divíziói szervezetileg megszűnjenek, és kialakuljon az alap önálló, egységes működési rendszere, új belső szabályokkal. Utalt a most folyó létszámleépítésre, amelyet - mint fogalmazott - a párhuzamosságok felülvizsgálatának a keretében hajtanak végre. A két csoportos leépítés nyomán így felszabaduló munkabérköltséget a minőségi tartalom előállítására, műszaki fejlesztésre kell fordítani - tette hozzá. A korábbi párhuzamosságok megszüntetésének hasznosságáról Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió tartalom és innovációs igazgatója, valamint Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója is beszélt. Biztató eredménynek nevezték, hogy a határon túli magyar témákkal most már számos műsoruk foglalkozik, szinte mindegyik "keresztmetszetet" ad az erdélyi magyarság életéről is. Böröcz István az MTI kérdésére elmondta: az MTI és az MTVA vezetése között napi szintű, komoly és intenzív egyeztetés folyik arról, hogyan nézzen ki a politikai határokon belüli és kívüli, de egymásra tekintettel lévő, szerves összefüggésben kialakítandó tudósítói hálózat. Ez nyilvánvalóan nagyon komoly tartalmi elemzéseket igényel, ugyanakkor gazdálkodási kérdés is. Jó úton halad a koncepció véglegesítése, ez várhatóan a közeli hetekben, legfeljebb egy-két hónapon belül megtörténik - mondta a vezérigazgató. Kifejezte reményét, hogy működőképes, arányos módon felállított, a megfelelő pontokra megfelelő erőforrásokat összpontosító rendszert sikerül létrehozni. Boros Zoltán médiaszakértő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) médiapolitikai bizottságának elnöke arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt az EMNT szervezésében a romániai magyar kollégák megfogalmaztak számos olyan igényt, amelyet a magyarországi közmédiától várnak. Örömmel állapította meg, hogy a jelenlegi új médiakoncepció számos pontja egybeesik ezekkel az elképzelésekkel.

Makkay József,

az Erdélyi Napló főszerkesztője elégedetlenségét fejezte ki a román rádió és televízió keretében működő magyar nyelvű közszolgálati műsorokkal kapcsolatban. Úgy vélte, a romániai magyarság számára ebből a szempontból "légüres tér" van, amelyet a magyar közszolgálati médiának kellene betöltenie. Ehhez szerinte partneri kapcsolatot kellene kialakítani a magyarországi és az erdélyi médiában dolgozók között.

Dénes László,

a Reggeli Újság főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai magyarságon belül is több különböző "világ" van, a bukaresti, a partiumi vagy a székelyföldi magyaroknak megvannak a maguk sajátosságai. Kifejtette: a romániai magyar médiafogyasztókat is egyre kevésbé érdekli a politika, a mindennapi életükkel közvetlenebb kapcsolatban álló témák felé fordulnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.