Közélet

Szerdától a Semmelweis utca és környéke is rehabilitáció alatt

Szerdától a Semmelweis utca és környéke is rehabilitáció alatt

2011. július 8., péntek
Szerdától a Semmelweis utca és környéke is rehabilitáció alatt

Szerdán, július 13-án megkezdődnek a Szeged Biopolisz Park – Egyetemi városrész rehabilitációja projekt 3. projektelemének, a Semmelweis utca és környéke közterületi rehabilitációjának munkálatai. A tervek szerint három szakaszra osztva történik a munkavégzés, és előre láthatólag 2011. december közepéig tart. A munkálatok forgalomkorlátozással járnak, és a jelenlegi parkolási rendet is érintik.

A Semmelweis utcán és a Bánomkert soron tavaly lezajlott közmű-rekonstrukció után a beruházás keretében forgalomcsillapított közlekedési övezet kerül kialakításra faltól-falig rekonstrukcióval, az érintett közutak és járdák felújításával. Az építést közműkiváltások előzik meg, melyek során új felszíni csapadék vízelvezető rendszer, erősáramú hálózat, távközlési hálózat és közvilágítás épül. Az érintett utak és járdák térburkolatot kapnak, új zöldfelületek, új utcabútorok kerülnek kialakításra. A kivitelezés összköltsége bruttó 324 millió Ft, a projekt az Európai Unió 70%-os támogatását élvezi. A kivitelező a Biopolisz Park Konzorcium, mely a munkálatokat három részben végzi el, a következő ütemezéssel:

I. ütem:

Semmelweis utca Tisza Lajos krt. - Markovits utca közötti szakasza: várhatóan 2011. július 13. – 2011. szeptember 16. Ezen a szakaszon csak a kétoldali járda újul meg felváltva. A munkálatok nem érintik a már elkészült úttestet és a troliforgalmat, a gyalogosforgalom egy oldalon mindvégig biztosított lesz. A járdák bontás és kis mértékű közműépítést követően térburkolattal újulnak meg. Az építés alatt a forgalmi rend jelentősen nem változik ezen a szakaszon, a 8-as troli megállójának kismértékű áthelyezésére lehet számítani. A munkát követően az utcaszakasz továbbra is egyirányú marad azonban csak a Markovits utca irányába lehet majd elhagyni. Az úttesten a forgalommal szemben felfestett kerékpársáv lesz kialakítva. Az első szakasz építésével egy időben a II. és III. szakasz járdáiban is közműépítést fog végezni a vállalkozó a munka jellege miatt. A gyalogos forgalom ezeken az utcaszakaszokon is az átellenes oldalra lesz terelve.

II. ütem:

Semmelweis utca Markovits utca – Liliom utca közötti szakasza: várhatóan 2011. szeptember 16. - 2011. október 26. Az utcaszakasz lezárása után, majd kismértékű közműépítést követően az út és az egyoldali járda újul meg térburkolattal. A gyalogosforgalom egy oldalon mindvégig biztosított lesz. A szakasz a felújítását követően a Liliom utca – Markovits utca irányba egyirányú lesz. Parkolási lehetőség az Újklinika oldalán lesz. Az úttesten a forgalommal szemben felfestett kerékpársáv lesz kialakítva.

III. ütem:

Bánomkert sor Liliom utca - Oldal utca közötti szakasza: várhatóan 2011. október 26. - 2011. december 09. Az utcaszakasz lezárása után, majd kismértékű közműépítést követően az út és az egyoldali járda újul meg térburkolattal. A gyalogosforgalom egy oldalon mindvégig biztosított lesz. A szakasz a felújítását követően a Bánomkert sor az érintett szakaszon a Liliom utca - Bokor utca irányba egyirányú lesz. Az Újklinika oldalán a merőleges beállású parkolók megszűnnek, helyette 9 db párhuzamos beállású parkoló kerül kialakításra ugyanezen az oldalon. A területen a parkolóhelyek száma az új klinikai szárny és a hozzá tartozó parkolók megépültével bővül majd. Az úttesten a forgalommal szemben felfestett kerékpársáv lesz kialakítva. Árurakodás céljából megállni a csatlakozó keresztutcákban lehet majd a kijelölt helyeken, innen az üzletek árufeltöltése az ideiglenes járdákon kézikocsival lehetséges. A hulladéktároló edényeket a keresztutcákban (Liliom utca, Bokor utca, Oldal utca) kell elhelyezni a szokásos szemétszállítási napokon és időpontokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.