Közélet

Nyeregszemle – seregszemle Ópusztaszeren egész hétvégén + FOTÓK, VIDEÓ

Nyeregszemle – seregszemle Ópusztaszeren egész hétvégén + FOTÓK, VIDEÓ

2011. július 16., szombat
Nyeregszemle – seregszemle Ópusztaszeren egész hétvégén + FOTÓK, VIDEÓ
A Nyeregszemle kifejezetten a Kárpát-medencei lovas tradíciókra épülő találkozó és ismeretterjesztő háromnapos fesztivál, melyet - hagyományteremtő szándékkal - 2011-ben első ízben rendeznek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A rendezvény célja: bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát. A pénteken kezdődött háromnapos programsorozat gerincét egy egyedülálló keleties mozzanat alkotja: a Nyeregszemlére a lovasok sokasága lóháton vagy fogaton érkezik a Kárpát-medence különböző tájairól. A legnevesebb hazai előadókkal folyamatosan zajlanak majd ismeretterjesztő előadások a magyarság és a ló kapcsolatáról, továbbá elhangzanak majd olyan történetek is, melyek a lovas lét öröméről számolnak be. A szervezők célja, hogy a Nyeregszemlén tovább öregbítve Ópusztaszer hírnevét, egymásra találjanak az elszakított országrészekben élő testvéreink, akik végre megkapják a magyar állampolgárságot, így most már magyarként találkozhat magyar a magyarral.

Minden, ami ló

A szombati nap folyamán a nemzeti emlékparkba látogatók kiemelt események szem- és fültanúi lehettek. A gazdag programkínálaton túlmenően a bátrabbak lovagolhattak, gyakorolhatták a lovas íjászkodást, kipróbálhatták a lovas játékokat, megcsodálhatták a solymászbemutatót, nyomon követhették történelmünk eseményeit, amelyek a lovassághoz kapcsolódnak, huszárcsata-jelenetek, betyárbemutatók váltakoztak, megcsodálhattuk az ötös fogathajtók ügyességét, de szó volt a természetes lókiképzésről is. Egyszóval, itt minden megtalálható, ami a lóval, a lovassággal és a lovaglással kapcsolatos. Bízunk benne, hogy ezzel a rendezvénnyel megmutatjuk gyökereinket, hiszen nem véletlenül neveznek minket lovas nemzetnek, történelmünkben rendkívül fontos szerepet játszott a lovasság és a ló - fogalmazott portálunknak Tokovics Tamás, az emlékpark igazgatója. A Kárpát-medence egész területéről érkeztek vendégek Ópusztaszerre, a legmesszebbről, a Csíkból jöttek, 760 kilométert tettek meg a zarándokok 18 nap alatt lóháton. A rendezvény alcíme is ez volt: találkozás, hogy a zarándokok itt Ópusztaszeren, államiságunk bölcsőjénél adjanak találkát egymásnak. Közel 300 lovas érkezett pénteken, de szombaton és vasárnap is számítanak újabb vendégekre. Vasárnap még egész napos programok várják a látogatókat, az Experidance táncegyüttes programjával zárul este 8-kor a Nyeregszemle. A szervezők bíznak abban, hogy a 3 nap alatt mintegy 20-30 ezer látogató fordul meg az emlékparkban.

Lovasoktatást az iskolákba

Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke fontosnak tartja, miként Ausztriában a síoktatás, úgy nálunk a lovaglásoktatás honosodjon meg az iskolákban. Új munkahelyek teremtése szempontjából sem elhanyagolható a lótenyésztés és a lovas turizmus fellendítése, kitörési pontot jelenthet az ágazat felkarolása. A kormány eltökélt szándéka, hogy lehetővé tegye, a lótartásból kétszer annyian próbáljanak megélni a jövőben, mint most. Ezáltal az a kör is növekszik, amelyik a különféle, akár kézműves, akár iparszerű termékeket állítja elő a lótartók, lótenyésztők számára. Csodálatos a magyar vidék, meg kell teremteni a természetes feltételeket, a lovaglási lehetőségeket a lovas turizmus fejlődéséhez - fogalmazott Lezsák. Lakitelken lovas polgárőrök teljesítenek szolgálatot, így csendesen végig lehet poroszkálni a környező tanyavilágot éjszaka is. Az Európai Unió minden olyan kezdeményezést támogat, ami a vendéglátással, turizmussal, vidékfejlesztéssel kapcsolatos, csak meg kell találni a lehetőségeket. A seregszemle után a lovasok felvonultak az Árpád-emlékműhöz, ahol Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a hagyományteremtő szándékkal elindított lovasrendezvény vendégeit üdvözölte. Fontosak a hagyományaink, a lovas hagyomány egyike a legnemesebbeknek, amit a magyarok még az ázsiai sztyeppékről hoztak magukkal. A hagyományaink erősítenek bennünket, egyetlen nemzet sem tud büszke és erős lenni, ha nem érzi a gyökereit. Az elnök asszony minden résztvevőnek megköszönte, hogy egy ilyen hagyománnyal mindannyian gazdagabbak lehetünk.

1100 éve társunk a ló

Lezsák Sándor külön köszöntötte a lovakat és a lovasokat. Móricz Zsigmond sorait idézte a ló és az ember elnyűhetetlen barátságáról: „Az embernek imponál a ló, lehet, hogy a lónak is az ember.” A magyar lovaskultúra nemzeti örökségünk szerves része, olyan hungarikum, amely részleteiben is önállóan hordozza az ősök tudását, mozdulatait, kapcsolatteremtő és közösséget oltalmazó képességét. Népköltészetünk évezredes mélyrétegeiben, szólásokban, dalokban, találós kérdésekben, meséinkben a fehér ló fia és a parazsat evő paripák, a táltos lovak gonoszt legyűrő történetei, de helyneveink, szertartásaink, temetkezési szokásaink is megőrizték és irodalmunk mind a mai napig hitelesen érzékelteti a ló iránti mitikus tiszteletünket. Történelmünk 1100 esztendejében a ló társunk maradt szabadságharcban, csatatéren, játékban, virtusban, életet megtartó és erősítő munkában - hangsúlyozta Lezsák. Nekünk most történelmi esély kínálkozik a magyar lovaskultúra újjászületésére is, fogalmazott az alelnök, majd felsorolta azoknak a neveit, akiknek elévülhetetlen érdemeik vannak a lovassport és lovaskultúra itthoni és külföldi elismertetésében. Magyarország megújulásának része a hazai lovas élet élénkülése. Ezzel a Nyeregszemlével a magyar lovaskultúra új korszakának kezdetén vagyunk. Az oktatási rendszer korszerűsítésével, ahol lehet, jelenjen meg az iskolában a lovasoktatás - sürgette Lezsák. Ahogy természetes Ausztriában a síoktatás, olyan természetes lehet kis hazánkban a lovasoktatás, ahol ennek a lehetőségét állami, helyi erőfeszítéssel megteremteni lehet. Óriási lehetőségeket rejt magában a lótenyésztés, a lovasturizmus, a lovassportok, a lovas hagyományőrzés szakmai és gazdasági hátterének rendezése, a lóversenyzés korszerűsítése. Az ünnepélyes megemlékezés keretében a székely lovasok átadták Tokovics Tamásnak a székely nemzet zászlaját, majd az emlékpark igazgatója is szólt az egybegyűltekhez. Történelmi felelősségünk - hangsúlyozta -, hogy Ópusztaszeren keresztül mindenki tudatára ébredjen identitásának. Ezt követően a lovassereg átvonult az Árpád-kori Szeri Monostorhoz, ahol a Pálos testvérekkel és Kincses Kálmán erdélyi református lelkésszel ökumenikus istentiszteletet tartottak, majd a Szent Korona (természetesen másolatának) jelenlétében megáldották a lovakat és a lovasokat, illetve a fogatosokat. A Nyeregszemle gazdag programsorozattal vasárnap folytatódik, majd késő este ér véget. A VTV Szeged összeállítása

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.