Közélet

Nem ajánlhatják fel támogatásukat a reformátusok

Nem ajánlhatják fel támogatásukat a reformátusok

2011. július 22., péntek
Nem ajánlhatják fel támogatásukat a reformátusok

A magyar kormány nagy köszönettel és tisztelettel veszi Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének felajánlását, de mivel a költségvetésben címzett támogatásról van szó, nincs lehetősége annak elfogadására - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön az MTI-nek.

Bölcskei Gusztáv

csütörtökön egy református ifjúsági találkozón elmondta: a kormányzatnak nem áll módjában elfogadnia azt, hogy a Magyarországi Református Egyház lemond mintegy 200 millió forint állami támogatásról az államadósság csökkentése céljából.

Semjén Zsolt

, a kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: a kormány

Szászfalvi László

egyházügyi államtitkár javaslatára tárgyalt ülésén a felajánlásról, és arra jutottak, hogy értékelik a püspök és a zsinat tiszteletreméltó szándékát, amellyel szeretnének hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez, de erre ebben a formában nincs mód. Korábban

Rédly Elemér

győri katolikus kanonok saját megtakarított pénzéből egymillió forintot ajánlott fel, majd

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyés püspök gyűjtést rendezett az egyházmegyében, és az így összegyűlt 100 millió forintot ajánlotta fel. Semjén Zsolt kifejtette: a felajánlott állami keretet nem lehet átcsoportosítani, ez ugyanis a költségvetésben címzett támogatásként szerepel. Ezt a kormány nem is tehetné meg, országgyűlési határozat kellene hozzá, és módosítani kellene a büdzsét - jegyezte meg. Hozzátette: külön ilyen református keret nem létezik, az összes egyház számára van a kulturális örökség rekonstrukcióját célzó keret. Mint elmondta: a református gyülekezetek fenntartották a kulturális örökség rekonstrukciójára beadott pályázatukat, és a magyar államnak nincs módja arra, hogy ezeket a gyülekezeteket kizárja ebből a pályázati lehetőségből országhatáron belül vagy akár országhatáron kívül. Ha esetleg visszavonnák, a jogi helyzet akkor is az lenne, hogy a többi pályázó között osztják szét a forrásokat. Kiemelte: nagy tisztelettel ezért azt jelezték a püspök felé, hogy köszönettel veszik, ha gyűjtésből, vagy megtakarításból a református egyház is hozzájárul az államadósság csökkentéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.