Bulvár

Mindig hétvégén rossz az idő? + ANIMÁCIÓ

Mindig hétvégén rossz az idő? + ANIMÁCIÓ

2011. július 4., hétfő
Mindig hétvégén rossz az idő? + ANIMÁCIÓ

Amikor a béka is esernyővel mászik fel a létrán

Azon már csak nevetni tudunk, amikor az időjárás-jelentésekben azt halljuk, hogy szerdán és csütörtökön hőség, majd pénteken drasztikus lehűlés, záporok, zivatarok várhatók. Az idei nyár valamennyi eddigi hétvégéje valóban mintegy 5-8 fokkal hidegebb volt, mint ami normális volna.

Megkeseríti ez a nyaralni vágyók, a strandüzemeltetők, a szállodások és a szabadtéri programokat szervezők életét is. A Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóelőadása előtt is árgus szemekkel kémlelték az eget. De miért mindig hétvégére romlik el az idő? A meteorológusok szerint minderről az Atlanti-óceán fölött képződő frontok tehetnek, melyeknek nagyjából egy hét kell ahhoz, hogy Európát átszelve a Kárpát-medencébe érjenek. Mint azt a június 14-e és július 3-a közötti felhőzetről készített animációnk is jól mutatja, a heti rendszerességgel kialakuló hideg légáramlatok sajnos mindig hétvégére kopogtatnak be Magyarországra. Ráadásul az elmúlt bő egy hétben még a Fekete-tenger feletti ciklon is hideg, nedves levegőt „húzott le” északról.

Nyugaton a helyzet változatlan?

A franciáknak általában csodás víkendben lehet részük, hiszen oda jóval előbb, szerdán, csütörtökön ér el a hidegfront, ami természetesen a mi hétvégénken teszi pár nappal később teljesen tönkre. Míg nálunk szinte „fagyoskodunk”, addig a kontinens nyugati felén kellemes nyári időben vakációzhatnak az emberek. Az egy hete tartósan felettünk kavargó hideg, nedvességdús levegő azonban lassan eltávozik a Kárpát-medencéből, hogy helyét ismét kitöltse az Atlanti-óceán felől érkező melegebb légtömeg. Ennek hatására a hét elejétől erőteljes felmelegedést tapasztalhatunk, a hőmérők csütörtök-péntekre már 30-31 Celsius-fokot is mutathatnak és változóan felhős-napos időnk lesz. Szerdáig sok napsütés, helyi zivatarfoltok mellett erősödő felmelegedés várható. Péntektől már igazi kánikula ígérkezik, elszórtan záporokkal, zivatarokkal, helyenként akár 33-35 fokot is mérhetünk. Aki a Balatonra indul, az esőkabátot se felejtse itthon, mivel az időnként megélénkülő északnyugati szél és a helyenként kialakuló záporeső és zivatar zavarhatja meg a hétvégi jó időt. A hőmérséklet a tó partján hajnalban 12-14 Celsius-fok közé csökken, délutánonként 24-25 Celsius-fok köré emelkedik, a Balaton vize Siófoknál 19 Celsius-fokos.

Távolabbi kilátások

A kánikulai hétvége után remélhetőleg már nem lesz több elrontott hétvégénk, hiszen jó esély van arra, hogy valóban élvezhessük a nyarat, várhatóan nem lesz több ciklon az óceán felett. Jövő héttől tartósan meleg, napközben 27-30 Celsius-fok, éjjel 20-21 Celsius-fok várható, csak a hét közepén lesz némi zápor, melyet ismét száraz napos hétvége követ. A turizmussal foglalkozókat is érzékenyen érintették a hétvégi rossz idők. A jellemzően kis szobaszámú panziók szenvedtek nagy veszteségeket, így őket akár a tönk szélére is sodorhatja egy esős nyár. A nagyobb szállodák az előfoglalás miatt kevésbé érzik meg ezt, alig 10 százalék alatt marad azoknak a száma, akik a rossz idő miatt lemondanak a nyaralásról. Pedig igaz a régi kínai mondás: nem eshet minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.