Kultúra

Megmentett műkincsek a Magyar Nemzeti Múzeumban

Megmentett műkincsek a Magyar Nemzeti Múzeumban

2011. július 8., péntek
Megmentett műkincsek a Magyar Nemzeti Múzeumban

Római lószerszámok, Mohács-korabeli nyereg, századfordulós kalitkás akvárium és számos más, frissen restaurált műtárgy látható szombattól a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Megmentett műkincsek 2011 című időszaki kiállításán.

Az MNM 1996 óta minden évben kiállítás keretében mutatja be a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) restaurátor szakos hallgatóinak diplomamunkáit: idén tizennyolc végzős keze nyomán újjászületett munkákat csodálhatnak meg a múzeumba látogatók - mondta el a tárlat pénteki megnyitóján Csorba László főigazgató. Mint kiemelte, a bemutatott tárgyak mindegyike saját történeteket hordoz vagy ilyenekre emlékezteti a szemlélőt. A Szent Szpiridon az álló koporsóban című reneszánsz kép témája például sokak gyermekkori olvasmánya, Gerald Durrell Családom és más állatfajták című könyvéből lehet ismerős: az ifjúkorát Korfun töltő brit szerző is leírja, ahogy a szigeten évente kétszer körbehordozzák a szent múmiáját, a helyiek ovációjától kísérve - jegyezte meg a főigazgató.

Csorba László

kiemelte az észak-albániai moschopolisi kolostort ábrázoló, 18. századi képet is, melyet a Lánchíd felépítését finanszírozó

Sina György

családja készíttetett.

Vígh Annamária

, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője beszédében arra mutatott rá, hogy a múzeumok nem csupán kiállítóhelyek, hanem tudományos műhelyek is; az MNM pedig évtizedek óta részt központi szerepet vállal a magyarországi műtárgyvédelemben, restaurátorképzésben. A két intézmény sikeres együttműködéséről ejtett szót Kőnig Frigyes, az MKE rektora is, egyben arra bíztatva a nagyközönséget, hogy maguk győződjenek meg a képzés magas színvonaláról a diplomamunkákat felvonultató kiállításra ellátogatva. Mint a rektor bejelentette, az MKE-n a következő tanévre 100 millió forintos uniós támogatásból új restaurátorlabor nyílik, ami komoly előrelépést jelent az infrastrukturális háttér modernizálásában. A Nemzeti Múzeum szeptember közepéig látogatható tárlatán korukat, állapotukat és műfajukat tekintve is sokszínű anyaggal találkozhat a közönség: egyiptomi fadoboz, kelta kardmaradvány, római lószerszámok, gótikus falképmaradványok, Mohács-korabeli nyereg vagy intarziás barokk asztal éppúgy helyet kapott a kiállításon, mint egy 19. század végi kalitkás akvárium. A bemutatott műtárgyak megújulásának sokszor hosszadalmas folyamatáról tablók és képernyők tudósítanak részletesen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.