Egyetem

Megkezdődött az űrsiklókorszak utolsó űrsétája

Megkezdődött az űrsiklókorszak utolsó űrsétája

2011. július 12., kedd
Megkezdődött az űrsiklókorszak utolsó űrsétája

Megkezdődött kedden az amerikai űrrepülőgép-program utolsó külső űrszerelési munkája, amelyet azonban a korábbiakkal ellentétben nem az űrsikló legénysége, hanem a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó asztronauták közül kettő hajt végre.

Az Atlantis vasárnap kötött ki négy űrhajóssal az utasterében a jelenleg csaknem 400 kilométeres magasságban Föld körül keringő űrbázison. Az amerikai Ronald Garan és Michael Fossum közép-európai idő szerint délután lépett ki a nyílt világűrbe, "űrsétájukat" hat és félórásra tervezik. A két űrhajós egyebek között leszerel egy tavaly meghibásodott ammóniszivattyút, amely az űrállomás hűtőrendszerének a része. A szerkezetet ezt követően elhelyezik az Atlantis rakterében, hogy azt majd az űrsikló a Földre szállítsa. A szakemberek megjavítják a szivattyút, majd egy teherűrhajóval küldik vissza az űrállomásra. Az Atlantis mostani útja az amerikai űrkutatási hivatalnak, a NASA-nak a 135. és egyben utolsó űrsikló-missziója. Ezért csak négy űrhajóst indítottak az űrállomásra, mivel vészhelyzet esetén már nem küldhetnek a bajba jutott űrhajósok kimentésére egy másik űrsiklót. Ilyen kis létszámú legénység legutóbb 28 éve utazott űrrepülőgépen, azóta 6-7 fős volt a személyzet. A NASA hétfőn egy nappal meghosszabbította a missziót, így az Atlantis július 21-én száll le a floridai Kennedy Űrközpontban. Ezzel lezárul a harminc éve kezdődött program.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.