Közélet

LMP: nem szabad bővíteni a paksi atomerőművet

LMP: nem szabad bővíteni a paksi atomerőművet

2011. július 13., szerda
LMP: nem szabad bővíteni a paksi atomerőművet

Az LMP szerint elhibázott lépés lenne, ha tovább bővítenék a Paksi Atomerőművet, erről a kérdésről körülbelül tíz év múlva kellene dönteni - jelentette ki Jávor Benedek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke megosztotta a nyilvánossággal azt az információjukat, amely szerint a szerdai kormányülésen az energiastratégiáról és ennek részeként a Paksi Atomerőmű azonnali bővítésének megkezdéséről is döntenek. Az LMP-nek ezzel szemben az a meggyőződése, hogy nincs szükség az új blokkra. A bővítéssel ugyanis elköteleznék az országot "egy kockázatos technológia mellett, ráadásul hosszú távon növelik az államadósságot is" - közölte a képviselő. Hozzátette, hogy a paksi erőmű jelenlegi blokkjainak biztonságos élettartam-hosszabbítása választ ad az azonnali energetikai problémákra. Megjegyezte azt is, hogy az elmúlt hónapokban több energiastratégiai elképzelésről is vita folyt. Miután ezek az elképzelések nagymértékben átalakultak és az illetékesek jelenleg is dolgoznak az új forgatókönyveken, így "egy félkész anyagról dönt a kormányzat" - mondta Jávor Benedek. Hangot adott annak az elképzelésüknek is, hogy a következő tíz évben a dráguló atomenergiai helyett a "zuhanó költségű" megújuló energiaforrások kerülnek előtérbe világszerte. A bővítéssel viszont Magyarország hosszú évtizedekre egy "a világ által elutasított, elavult technológia" mellett kötelezheti el magát - jelentette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.