Gazdaság

LMP: a magasan kvalifikált munkavállalók elhagyhatják az országot

LMP: a magasan kvalifikált munkavállalók elhagyhatják az országot

2011. július 29., péntek
LMP: a magasan kvalifikált munkavállalók elhagyhatják az országot

Ha a nyilvánosságra került tervezetnek megfelelően változik a munka törvénykönyve, akkor a magasan kvalifikált munkavállalói réteg nagy valószínűséggel el fogja hagyni az országot - mondta Kaufer Virág az LMP és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) pénteki tárgyalását követő budapesti sajtótájékoztatón.

A parlamenti képviselő kijelentette, attól még nem lesz több munkahely, hogy a kormány megkönnyíti a kirúgásokat. A tárgyalás eredményét ismertetve elmondta, egyetértettek abban, hogy "

Orbán Viktor

bedobta a gyeplőt, lemondott arról, hogy elérje az egymillió munkahelyet tíz év alatt". A politikus szerint a kormányfő a tervezett változtatással a munkaadók egy részének, a nagytőkéseknek kedvezne, akikre rábízná a munkahelyteremtés minden felelősségét.

Kuti László

, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnökségi tagja azt hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek akkor tudnak biztonságot nyújtani a munkavállalóknak, ha a döntéshozók tárgyalnak velük. "Nem ez történik, hanem levelező tagozaton kapunk egy elképzelést, aztán írjuk meg a véleményünket(...) vagy beépül vagy nem" - közölte Kuti László. Elemi érdeknek nevezte, hogy minden magyar állampolgár munkához juthasson, de mint mondta, ehhez szükség van a munkabiztonságra és az állandó párbeszédre.

Szabó Zsolt

, az LMP fejlesztéspolitikai szakszóvivője a rendszerváltozás utáni korszak egyik legnagyobb problémájának nevezte, hogy a munkavállalók nincsenek tisztában a jogaikkal. A rendszerváltozást követően a gazdasági és politikai elit a gazdaság felpörgetésének érdekében kiszolgáltatott helyzetbe hozta a munkavállalókat - értékelte. "Ez a modell megbukott, sajnos a kormány továbbra is ezt (...) preferálja" - tette hozzá. Elképzeléseiket ismertetve azt mondta, szeretnék, ha a szakszervezetek összefognának és egymással valamint a demokratikus parlamenti erőkkel is párbeszédet folytatnának, hogy valós alternatíva jöhessen létre a kormány politikájával szemben. A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt pénteken, a kormányzati honlapon hozta nyilvánosságra az új munka törvénykönyvéről szóló jogszabálytervezetét. A miniszterelnök szóvivője csütörtökön újságíróknak azt mondta, folyamatosan érkeznek az észrevételek az általa konzultációs munkaanyagnak nevezett tervezethez, a minisztérium javaslata ezek megfontolása után kerül a kormány elé. Korábban a Fidesz-frakció is jelezte, hogy ha szükségesnek látja, módosító javaslatokkal él majd az előterjesztés parlamenti tárgyalása során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.