Közélet

Fidesz-kongresszus - Újraválasztották a pártvezetőket (Frissítve)

Fidesz-kongresszus - Újraválasztották a pártvezetőket (Frissítve)

2011. július 3., vasárnap
Fidesz-kongresszus - Újraválasztották a pártvezetőket (Frissítve)

Készen állunk arra, hogy megvívjuk a Fidesz történetének legnagyobb küzdelmét; nem hagyjuk, hogy Magyarország visszasodródjon a "görög útra" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Fidesz XXIV. kongresszusa vasárnap újraválasztotta őt a párt elnöki posztjára. A tanácskozáson újraválasztották a Fidesz alelnökeit is.

A budapesti Millenáris Parkban tartott tisztújító kongresszuson

Orbán Viktor

a leadott 1.472 szavazatból 1.468 voksot kapott. A küldöttek újraválasztották a párt négy alelnökét is: a leadott 1.478 szavazatból

Varga Mihály

1.462,

Kósa Lajos

1.458,

Pelczné Gáll Ildikó

1.384,

Pokorni Zoltán

pedig 1.318 voksot kapott. Kihívója sem az elnökjelöltnek, sem az alelnökjelölteknek nem volt. A kongresszus megválasztotta a mandátumvizsgáló, valamint a számvizsgáló bizottság tagjait is.

Megválasztása után

Orbán Viktor azt mondta: a Fidesz megtanulta, hogy nem ideológiákért, hanem Magyarországért kell küzdenie, így kiállt az országért "a nemzetközi és a hazai baloldallal szemben". Kijelentette, a Fidesz és a kormány minden helyzetben, bárkivel szemben kiállt és kiáll Magyarország, az itt élők mellett. Szavai szerint készen állnak arra, hogy megvívják a Fidesz történetének legnagyobb küzdelmét, hogy megvívjanak a múlt hibáival és azokkal, akik ma is védelmezik e hibákat. Vannak, akik vissza akarják fordítani Magyarországot; vannak, akik degeszre keresték magukat azon, hogy az országot a feje búbjáig eladósították - sorolta, hozzátéve, hogy vannak, akik a jövő útjáról Görögország útjára akarják terelni Magyarországot, arra az útra, amely kényszerprivatizációhoz, az ország vagyonának eladásához, radikális bércsökkentéshez, százezrek elbocsátásához, adóemeléshez, új adók kivetéséhez és elszegényedéshez vezet. A Fidesz azonban végig fog menni a jövő útján, akár tetszik ez a múlt embereinek itthon és külföldön, akár nem, és nem fogja hagyni, hogy Magyarország visszasodródjon a "görög útra" - jelentette ki Orbán Viktor. A magyar EU-elnökséget értékelve a pártelnök-miniszterelnök úgy fogalmazott: elvégezték a munkát, visszaverték a támadásokat, "az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést". Beszédében ismét megerősítette, hogy a kormány le fogja győzni az adósságot, és ennek érdekében visszahív a munka világába mindenkit, aki munkaképes, és segély helyett munkát fog adni nekik. A mintegy öt órán át tartó kongresszuson a párt szinte valamennyi vezető politikusa felszólalt.

Kövér: embert próbáló két éven vagyunk túl

Embert próbáló két év telt a Fidesz legutóbbi kongresszusa óta - mondta Kövér László, a nagyobbik kormánypárt választmányi elnöke vasárnap Budapesten. A politikus a Fidesz XXIV. kongresszusán kifejtette: ez az időszak 2009-ben "idegtépő" várakozással kezdődött, tehetetlenül nézték a szocialista kabinet "tobzódását", a neheze azonban csak akkor következett, amikor a Fidesz-KDNP kormányozni kezdett. Kormányon az első hónapok azzal teltek, hogy fenntartsák az ország működőképességét, hogy ne omoljon össze a költségvetés, biztosítható legyen a tömegközlekedés, a pedagógusok és a rendőrök megkapják a fizetésüket, a nyugdíjasok az ellátásukat. Szavai szerint az elmúlt fél évet zsúfolt törvényalkotási munka jellemezte, az új alaptörvény elfogadásával pedig véget ért a rendszerváltás 21 évig tartó átmeneti időszaka.

Kövér László

méltatta az Európai Unió soros elnökeként elért eredményeket - így Horvátország csatlakozásának előmozdítását és a romastratégia elfogadását -, megjegyezve: ez idő alatt is sikerült az országot számottevő, meghatározó erejű hiba nélkül kormányozni. Ehhez azonban - mondta - bizonyos esetekben kellett "a gondviselés mérhetetlen jóindulata" is, amellyel nem célszerű visszaélni. Hozzáfűzte: az Országgyűlés elnökeként szívesen közreműködik abban, hogy ha a törvényalkotás tempóján nem is lehet lassítani, annak kiszámíthatóságát javítsák. Szólt arról, hogy felmérések alapján, ha ma lennének a választások, a Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséget szerezne, ebben azonban - véleménye szerint - az ellenzéki alternatíva hiányának is van szerepe, párttársait ezért "óvatosságra, alázatra és bizalmatlanságra" intette. Mint mondta, az ellenvéleményt megfogalmazók hátsó szándékai mellett a túlzott magabiztosság elkerülésének célja is ezt indokolja, az ellenzék támogatására pedig nem számíthatnak. Kövér László az ellenzéki pártokról szólva kifejtette: a szocialisták, akik az elmúlt nyolc évben óriási csődtömeget halmoztak fel, nem kértek bocsánatot "azokért a bűnökért, amelyeket elkövettek", amiért becsapták a választókat, 2004. december 5-én "megtagadták és egymás ellen fordították nemzettársaikat", 2006 októberében "rendőrnek álcázott brigantikat" engedtek az emberekre, és nem rekesztették ki maguk közül azokat, akik ezért felelősek. Az LMP-ről szólva a választmányi elnök úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a párt, ha nem is erős alternatívaként, de megfontolt véleményalkotásra képes, tiszteletre méltó ellenzéki erőként tud működni a következő években. Ma azonban az LMP még nem tudja eldönteni, hogy a Fidesz vagy az MSZP riválisa akar-e lenni - fogalmazott. "A Jobbiknak is azt kívánom, hogy találja meg az identitását, amely végre tisztává teszi, hogy ők a mindenkori kormány ellenzéke, vagy az egész alkotmányos, demokratikus berendezkedésé" - mondta Kövér László, megjegyezve, reméli, az előbbiről van szó.

Navracsics: egyre többen figyelnek fel Európában a megoldásainkra

Navracsics Tibor

szerint egyre többen figyelnek fel Európában a Fidesznek, Közép-Európa egyik legnagyobb jobbközép pártjának a gazdasági válság megoldására kínált újszerű receptjeire. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pártja vasárnapi kongresszusán példaként említette a bankadót, amelyet - mint mondta - eleinte elutasítással fogadtak, mostanra azonban egyre több országban nyer polgárjogot. A külföldi elemzők pedig arra lettek figyelmesek - folytatta -, hogy lehet, mégsem az történik Magyarországon, amit baloldali közgazdászok mondanak, és mégiscsak versenyképességi fordulatot hajtott végre és stabilizálódott a magyar gazdaság. A közigazgatás területén végzett magyar reformra is egyre többen figyelnek fel a kontinensen, amellyel a korábbi években "teljes egészében szétesett, hatékonyság nélküli" államigazgatás születik újjá - mondta Navracsics Tibor. Beszédében azt kérte a kongresszusi küldöttektől, ne veszítsék el a hitüket, azt, hogy a jövő Magyarországa a polgári Magyarország. Álljanak ki továbbra is a kormány politikája mellett, még ha sokszor nehéz is megérteni a döntéseket, "sőt lehetnek olyan döntések is, amelyek éppen az önök egzisztenciális érdekeit sértik rövid távon" - szólt a tárca vezetője. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Magyarország elindult kifelé a válságból, jó úton halad, egymás után jönnek azok az adatok, amelyek igazolják, hogy a kabinet politikája eredményes. "Ki fogunk jutni a XX. és XXI. század legsúlyosabb gazdasági válságából, és Európa egyik legsikeresebb országává tesszük Magyarországot" - zárta szavait Navracsics Tibor, aki mindehhez a küldöttek támogatását kérte.

Pelczné: a média- és az alaptörvény is európai szellemiségű

Pelczné Gáll Ildikó szerint sem a magyar médiatörvény, sem az új alaptörvény európai szellemiségéhez nem férhet kétség. A Fidesz kongresszusán a párt alelnöke, európai parlamenti (EP) képviselő az elmúlt időszak politikájáról szólva közölte: sosem gondolta volna, hogy olyan ügyért kell majd felszólalnia az EP-ben, amely "a mi legbelső belügyünk, a magyar emberek magánügye". Ám "kollégáimmal sikeresen bizonyítottuk", hogy sem a magyar médiatörvény, sem az új alaptörvény európai szellemiségéhez kétség sem férhet - fogalmazott. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a következő évek is hordoznak majd konfliktusos helyzeteket. A Fidesz XXIV. kongresszusát ugyan még megérinti az Európában is egyedülálló kétharmados siker "örömszele", de a vasárnapi tanácskozás a változás mellett inkább már a jövőről, a munkáról szól - mondta Pelczné Gáll Ildikó. Az eddigi kormányzati lépésekről, benne a magyar EU-elnökségről szólva úgy fogalmazott: az a magyar felelősségéről és a felelős politizálásról szólt. Pelczné Gáll Ildikó kitért a nőpolitikára is, kijelentve: a család és a hivatás nem zárja ki egymást, nem kell választani a kettő között, a nők érvényesülése csak a család viszonylatában képzelhető el. Éppen ezért örömteli dolog, hogy a magyar társadalom még mindig család- és gyermekcentrikus - fűzte hozzá.

Varga: elhárítottuk a gazdasági összeomlás veszélyét

Varga Mihály szerint a kormány az elmúlt egy évben elhárította a gazdasági összeomlás veszélyét. A Fidesz alelnöke pártja vasárnapi kongresszusán azt mondta: Magyarország mára elkerült a veszélyzónából, a szakadék széléről, a teendőknek azonban nincs vége, a felemelkedéshez minél több embernek munkalehetőséget kell biztosítani. Emlékeztetett arra, hogy a kormányváltás után jelentést készítettek az ország állapotáról, arról, hogy a szocialisták válságot hagytak maguk után. Az államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti bizottság előtt "

Medgyessy Pétertől

kezdve, a szemlőhegyi demokratán át, a közismert libatenyésztőig" az MSZP-kormányok vezetői mégis azt állították, hogy alattuk rendben mentek a dolgok - jelentette ki Varga Mihály. Véleménye szerint azonban az előző kormányok tagjainak, Bajnai Gordonnak, Veres Jánosnak, Draskovics Tibornak "felelnie kell azért, amiért az ország következő tíz évét elzálogosították". Kitért arra, hogy a Fidesz-KDNP a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében új eszközökkel élt: állami költségstopot és bérplafont vezetett be, csökkentette a pártok költségvetési támogatását, 98 százalékos adóval sújtotta a több millió forintos végkielégítéseket. A Fidesz-kabinet világossá tette, nem hajlandó elődje bukott gazdaságpolitikáját, a megszorításokat "IMF-hátszéllel" folytatni, helyette ágazati különadókat vetett ki a bankokra, biztosítókra, az energetikai vállalatokra, a kiskereskedelmi áruházláncokra és a telekommunikációs cégekre, mert az emberek újabb terheket már nem tudnak vállalni - fűzte hozzá. Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta: hamis állítás, hogy a kormány külfölditőke-ellenes volna, a bankok és az energetikai vállalatok közül a legnagyobb adóterhet magyar cégek fizetik. Kitért arra, hogy a Fidesz-kormány nem feledkezett meg "szövetségeseiről", a hazai kis és közepes vállalkozásokról, segítésük érdekében csökkentette a társasági adót, elindította az Új Széchenyi Tervet és a Széchenyi beruházási hitelt. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány több kisadót megszüntetett, a devizahitelesek ügyében pedig megállapodást kötött a bankszövetséggel. Az államtitkár a magyar-orosz kapcsolatokat veszélyeztető "taposóaknák" egyikének fölszedéseként értékelte a Mol-részvények visszavásárlását, a keleti nyitás eredményeként a magyar és a kínai kormányfő által aláírt gazdasági megállapodásokat. Azzal kapcsolatban, hogy az LMP képviselői a parlamentben a tibeti zászlót ábrázoló pólóban tiltakoztak ez ellen, Varga Mihály úgy fogalmazott: nem emlékszik arra, hogy az ellenzéki párt hasonlóan lépett volna fel a felvidéki magyarok anyanyelvhasználatának korlátozása ellen. Varga Mihály az új alaptörvénnyel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az - az államadósság csökkentése és a gyermekvállalás ösztönzése érdekében szükséges rendelkezések mellett - kimondja, képességei és lehetőségei szerint mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához.

Pokorni: mértéktartás legyen a legfontosabb belső parancs az elkövetkező években!

Pokorni Zoltán szerint az elkövetkező években a legfontosabb belső parancsnak számukra a mértéktartásnak kell lennie. A Fidesz alelnöke a nagyobbik kormánypárt XXIV. kongresszusán vasárnap azt mondta, a legnagyobb veszélyt saját maguk jelentik, ha azt hiszik, mindenkinél okosabbak, és mindent jobban tudnak. "Ma egyetlen dolog veszélyes ránk, ha nem tartunk mértéket", minket nem a történelem fog igazolni, három év múlva a választók visszaigazolása kell - fogalmazott a politikus. Gyakorlatilag nincs semmi, ami korlátozna - mondta Pokorni Zoltán, utalva a kétharmados többségre, hozzátéve: amit ma kitalálunk az holnap törvényjavaslat, holnapután mindenkire kötelező viselkedési norma. Haladunk előre, sikeresek vagyunk, és ilyenkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mindenhez értünk. Szó sincs róla - fogalmazott, majd egy szóval úgy foglalta össze üzenetét: mértéktartás. Nagyon nehéz egy év áll mögöttünk, de ugyanakkor büszkék is lehetünk rá - összegzett a kormánypárti politikus. A Fidesz alelnöke az okokat és a konfliktusok magyarázatát abban látta, hogy hatalmas, néhol túlzott volt a várakozás, a csodavárás. Másodsorban említette, hogy gyakorlatilag működésképtelen, finanszírozhatatlan országot vettek át egy éve. Első feladat a fizetőképesség fenntartása, a tűzoltás volt. A harmadik ok a közügyek, a politika kriminalizálódása volt, negyedik pedig, hogy egész Európa is talán legnehezebb gazdasági válságát éli át. Ötödikként említette, hogy az uniós elnökség rengeteg energiát vitt el, és utolsóként jelölte meg az ellenzék kritikáját. Miközben büszkék lehetünk erre az egy évre, azt is érezni lehet, hogy túl sok mindenbe vágunk bele. Felidézve az első Orbán-kormány időszakát úgy fogalmazott, "az első évnél szokott sajogni a combunk", ez így volt tíz éve is, nem látni még, hogy számos változtatás, új program, koncepció, terv mivé áll össze. Most még a konfliktusokat látjuk, az eredményeket nem - jegyezte meg Pokorni Zoltán, hozzátéve: össze fog állni. "Magyarország átépítése macerás" - fogalmazott a Fidesz alelnöke, aki szerint sok érzékenységet sért, de el kell végezni az átalakításokat.

Kósa a Gyurcsány-bejegyzésekről: "tőről metszett komcsi gondolkodás"

Tőről metszett komcsi gondolkodásnak nevezte

Gyurcsány Ferencnek

az elmúlt napokban a Galambos-üggyel összefüggésben írt blogbejegyzését Kósa Lajos újságírói kérdésre válaszolva vasárnap. A Fidesz alelnöke - aki részletesen nem kívánta kommentálni a volt miniszterelnök megnyilvánulásait - a pártja XXIV. kongresszusa utáni sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz egy politikai párt, nem ügyészség és nem kormány. Nem tart kapcsolatot sem az ügyészséggel, sem a nemzetbiztonsági szolgálattal, és semmilyen más állami szervvel, amihez semmi köze. Gyurcsány Ferenc a szombat hajnalban őrizetbe vett

Szilvásy György

ügye kapcsán arról írt a Facebook közösségi portálon, hogy a volt szocialista titokminisztert kémkedéssel gyanúsítják, és "kormánytag ellen ilyen vádat utoljára az ötvenes években fogalmaztak meg". "Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját. Ha kiderül, hogy megalapozatlanul gyanúsítottak meg egy ilyen súlyos bűncselekménnyel egy volt kormánytagot, akkor Poltnak kell először mennie, utána meg tartójának, a miniszterelnöknek. Mert rohadt világot akarnak teremteni. Erőszakkal, kitervelt koncepcióval, alkotmányellenesen" - fogalmazott a volt kormányfő, aki arra is utalt, hogy az őrizetbe vételt az ügyészség a Fidesz vasárnapi kongresszusához igazította. Kósa Lajos a sajtótájékoztatón azt mondta: az égvilágon ehhez semmi közünk, és ezt szigorúan is vesszük. Gondolom, mindenki végzi a dolgát - fogalmazott a fideszes politikus. Mint kiemelte: az ügyészség nem a kormány, hanem a parlament alá tartozik. Nem a kormány felügyeli az ügyészséget, így a kormánynak utasítási lehetősége egyáltalán nincs. A konkrét bejegyzés szerinte "tőről metszett komcsi gondolkodás". A régi időkben volt ilyen, nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc a demokráciát kizárólag a bolsevik pártok történetéből ismeri, amennyiben a demokráciát onnan egyáltalán meg lehet ismerni. Nem is tudom, és nem is akarom kommentálni - mondta Kósa Lajos, hozzáfűzve, reméli, ki fog derülni, mi történt. A kongresszust összegezve kiemelte: az elmúlt egy évben a párt és a frakció is nagyon komoly munkát végzett. Mint hangsúlyozta, az elkövetkező időkre a párt számára azt határozták meg, hogy tanulva az első Orbán-kormány hibáiból ne fordítsanak hátat az embereknek, és velük a lehető legszorosabban tartsák a kapcsolatot. A frakcióval pedig a kormányprogramnak megfelelő programot hajtják végre. Kósa Lajos kitért arra is, kitartanak a KDNP-vel való szövetség mellett és megköszönte a kisebbik kormánypárt támogatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.