Kultúra

Idén is operettfaluvá változik Kübekháza

Idén is operettfaluvá változik Kübekháza

2011. július 27., szerda
Idén is operettfaluvá változik Kübekháza

Július utolsó szombatján ismét operettfaluvá változik az 1700 fős Csongrád megyei település, Kübekháza; az ország legnagyobb ingyenes, szabadtéri operett fesztiváljára 10-12 ezer embert várnak a szervezők.

A háromórás gálaest népszerűsítésének feladata idén részben

Oszvald Marikára

hárul, aki szerdán Az operettfalu nagykövete címet vehette át. A Jászai Mari-díjas színésznő az elismerés átvételét követően elmondta, hogy csaknem száz esztendeje temetik már az operett műfaját, szerencsére azonban sokan kíváncsiak a szertartásra. Ahogy fogalmazott, a szeretet és mások szórakoztatásának vágya vezette ehhez a műfajhoz.

Molnár Róbert

, Kübekháza polgármestere emlékeztetett rá, a kistelepülés lakói tizenkét esztendeje, 1999-ben határozták el először, hogy megszervezik a magyar kultúra szerves részét képező operett ünnepét. Azóta már több helyütt igyekeztek lemásolni a rendezvényt, a próbálkozások azonban nem igazán jártak sikerrel.

A polgármester szerint a kübekházi gála titka, hogy a kis falu apraja-nagyja a szívét-lelkét kiteszi a rendezvényért, összesen kétszázan foglalkoznak az előkészületekkel és a vendégek fogadásával. Sokan dolgoznak például a színpad, a művészeket szállító fiákerek, a templom, és az asztalok díszítésén. Ehhez mintegy harmincezer szál virágot használnak fel, amely túlnyomó többségét környékbeli virágkertészek ajánlanak föl. Július utolsó szombatjára az ország minden szegletéből érkeznek látogatók, de fogadnak vendégeket Nyugat-Európából és a tengerentúlról is. Ahogy Molnár Róbert mesélte, 2005-ös ausztráliai útja során örömmel látta, hogy a sydney-i magyarok lapjában is népszerűsítik a kübekházi rendezvényt. A gála művészeti vezetője

Kerényi Miklós Gábor

, a Budapesti Operettszínház igazgatója. A szerkesztett műsorban

Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő

és más neves zeneszerzők csodálatos dallamai csendülnek föl, Oszvald Marika mellett többek között

Teremi Trixi, Boncsér Gergely, Vadász Dániel

tolmácsolásában. Az énekeseket a Budapesti Operettszínház zenekara kíséri

Balassa Krisztián

vezényletével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.