Bulvár

Narancssárga riasztás: heves zivatarok és lehülés (FRISSÍTVE)

Narancssárga riasztás: heves zivatarok és lehülés (FRISSÍTVE)

2011. július 20., szerda
Narancssárga riasztás: heves zivatarok és lehülés (FRISSÍTVE)

Heves zivatarokra lehet számítani szerdán is az ország nagy részén, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancssárga riasztást adott ki az ország keleti részére. Szerdán nyugaton,csütörtökön már országszerte hűvös lesz. Szeged térségében a csütörtöki nap várható a leghidegebbnek, 20 Celsius fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Bozóki István

, az OMSZ munkatársa az MTI-nek kifejtette: kedden a Kárpát-medencét nagyon meleg, fülledt, nedves levegő töltötte ki, amelyhez északnyugat felől egy 6-10 Celsius-fokkal hűvösebb, nedves, labilis rétegzettségű hullám társult, és ez kedvezett a heves záporok, zivatarok kialakulásának. A hidegfrontot megelőző zivatarokat villámlás, égzengés kísérte. Mint mondta, a Tiszántúlt és a délkeleti országrészt leszámítva gócokban kiugró mennyiségű csapadék esett. Budapesten, Újpesten 34,7 milliméter, Szécsényben 33,5 milliméter eső hullott. Több helyen óránkénti 70-90 kilométeres erősségű szél fújt – tette hozzá. Szerdán az ország nagy részén, a leginkább a középső és a keleti területeken lehet záporokra, heves zivatarokra számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Az OMSZ honlapján olvasható előrejelzés szerint a zivatarok miatt a nyugat-dunántúli régiót leszámítva mindenhol elsőfokú riasztás van érvényben. Az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint ez az Észak- és a Dél-Alföldön, valamint Észak-Magyarországon másodfokúvá is fokozódhat. Bozóki István meteorológus azt is elmondta: az ország nyugati felében szerdán már hűvösebb idő várható, de keleten, délkeleten még 30 fok körül alakulnak a maximumok, a legmelegebb időre a Tiszántúlon lehet számítani. Csütörtökön viszont csaknem 10 fokot esik a hőmérséklet, ekkor már országszerte csak 18-23 fok lehet. Borongós, csapadékos időre van kilátás, több helyen ekkor is lehetnek még hevesebb zivatarok. Az OMSZ Dél-alföldi Regionális Központjának munkatársa portálunk kérdésére elmondta, hogy változatos időre számíthatunk térségünkben, július közepéhez mérten kifejezetten hűvös lesz. Csütörtökön várható a legalacsonyabb hőmérséklet, amit enyhe melegedés követ, de a hétvégéig nedvesebb tömbök vonulnak át hazánk felett. Nagyobb mennyiségű csapadék szerdán várható a Dél-alföldön, ám futó záporok egészen a hétvégéig előfordulhatnak. Jégesőre is számítunk, hiszen jeget hordozó zivatarok szerdán érkezhetnek fölénk. A ciklon mindenképpen átvonul térségünkön, a zivatarokhoz kapcsolódóan viharos szél várható, egyébként élénk lesz, csütörtökön pedig az észak-nyugati szél fog feltámadni várhatóan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.