Közélet

Feltételek az iskolakezdési utalvány felhasználásánál

Feltételek az iskolakezdési utalvány felhasználásánál

2011. július 10., vasárnap
Feltételek az iskolakezdési utalvány felhasználásánál

Több feltételt, illetve szabályozást is figyelembe kell vennie annak a munkáltatónak, aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné motiválni alkalmazottait. Nem elég ismerni a juttatás adóterhét vagy maximális értékhatárát, hanem oda kell figyelni például a dolgozók egyéni jogosultságára is. Érdemes ezeket idejében áttekinteni, mivel ennek az utalványtípusnak időben korlátozott a felhasználhatósága - hívja fel a figyelmet a Sodexo.

Az iskolakezdési támogatás a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára, a tanév első napját megelőző és azt követő 60 napon belül használható fel. Ez azt jelenti, hogy a héten már elindulhatnak a szülők a törvényben meghatározott ruházati termékek, taneszközök és tankönyvek megvásárlására - ismerteti a Sodexo. Az utalvány 23 400 forint értékben adható a kedvező mértékű, 19,04 százalékos adó megfizetése mellett gyermekenként évente egy alkalommal mindkét szülőnek. Így egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók akár 46 800 forinttal is támogathatják. Több gyermek esetén ez tovább növelhető. Mielőtt azonban megkapják az utalványt, az alkalmazottak nyilatkozniuk kell arról, hogy jogosultak erre a juttatási formára. A nyilatkozattal a dolgozó átvállalja a felelősséget, arra vonatkozólag például, hogy a gyermeke közoktatásban (általános, vagy középiskolai oktatásban) tanul, vagy hogy ő mint szülő jogosult a családi pótlékra. Oda kell figyelni a családi pótlék korhatárára is, mivel előfordulhat, hogy valaki középiskolás, de a szülők már nem jogosultak a családi pótlékra. Ha a munkáltató azonban elmulasztja a nyilatkoztatást, akkor a felelősség azonnal áthárul rá. Sokan nem tudják azt sem, hogy a juttatás külföldön tanuló gyermek részére is kiadható, tehát az Európai Gazdasági Térség bármely országában folyó képzés esetén lehet élni a lehetőséggel, de az említett egyéb feltételeknek ebben az esetben is meg kell felelni. Az iskolakezdési utalvány népszerűsége az elmúlt években töretlen. Az utalványt több gyermek után is igénybe lehet venni a cafeteria keretein belül, így átlagosan egy dolgozó több mint 25 000 forint értékű, ilyen típusú juttatásban részesül. A Sadoxo tapasztalatai alapján az utalványok megrendelését főként júliusban és augusztusban bonyolítják a cégek, a tavalyi szezonban ebben a két hónapban rendelték meg a teljes iskolakezdési utalvány mennyiség közel 75 százalékát - fejtette ki a közleményben

Bukolyi Tamás

, a Sodexo Motivációs Rendszerek kereskedelmi igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.