Egészség

Ép lélekhez ép testet + FOTÓK

Ép lélekhez ép testet + FOTÓK

2011. július 5., kedd
Ép lélekhez ép testet + FOTÓK

Egészségtudatos magatartás a Mediteam Zrt.-nél

A Mediteam Zrt. több mint 400 szerződött partnerének és több mint 13 000 munkavállaló részére nyújt foglalkozás-egészségügyi alapellátást. Azt vallják, minél korábban ismerjük fel a kialakuló betegségeket, illetve az azokra hajlamosító rizikótényezőket, annál eredményesebb lehet a megelőzés és gyógykezelés. De a cég dolgozói, az orvosok, az asszisztensek is emberek, akiknek éppúgy lehetnek testi-lelki problémái, mint mindenki másnak. Ha saját maguk is felismerik, elfogadják és teljesítik azokat az elvárásokat, melyeket munkájuk során másoknak ajánlanak, sokkal hitelesebben tudják a hozzájuk fordulókat ellátni.Nagy Zoltán Zsolt, az egészségügyi szolgáltató cég alapítója szerint a munkahelyek eredményes működésének egyik alapfeltétele az egészséges, jó munkabírású munkavállalók, ezért pályáztak az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, ahol 100%-os támogatással közel 10 millió forintot nyertek a munkahelyi egészségmegőrzési céljaik megvalósítására a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2010-0587 számú pályázati projekttel.

Egészségterv és cselekvési programok

A 2011 januárjában indult 11 hónapos program keretében először egy munkahelyi egészségtervet készítettek, melyben felmérték a dolgozók egészségi és lelki állapotát. Az adatok feldolgozását követően alakították ki azokat a cselekvési programokat, melyekkel a munkavállalók testi-lelki kondícióját a lehető legjobb szintre kívánják emelni. Az egészséges táplálkozás és az energia-egyensúly megtartása mellett a rendszeres testmozgást elősegítő szabadidős programokat valósítanak meg. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak a lelki egészség védelmére és megőrzésére is. Az időközben elvégzett munkát természetesen folyamatosan ellenőrzik, mérik és motiválják annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt tudják elérni.

Részlet az egészséges receptkönyvből

Tejfölben sült petrezselymes csirkemellHozzávalók: - 40 dkg csirkemell - 12%-os tejföl - 1 db tojás - aprított petrezselyem - só, bors, olívaolaj A csirkemellet szeleteljük, klopfoljuk, fűszerezzük. Serpenyőben olívaolajon elősütjük, majd sütőtepsibe helyezzük. A tejfölt a petrezselyemmel, a tojással és a sóval elkeverjük, majd bevonjuk vele a csirkemelleket. 180 fokos sütőben készre sütjük.

Az egészséges táplálkozás, a mozgás és az energia-egyensúly

A szegedi Squash Club és Szabadidőközpontban megtartott egészségnapon egy rövid pezsdítő szabadtéri tornát követően vérnyomás, testsúly, testzsír mérést végeztek, majd frissítő talpmasszázsban részesültek a dolgozók. Ezt követően aktívan részt vettek egy tornabemutatón, ahol pilates és jóga gyakorlatokat, valamint a zsírégető torna alapjait ismerhették meg. Az energia-egyensúly megtartása és az egészséges táplálkozás érdekében a nap folyamán kóstolókat, receptötleteket mutattak be a résztvevőknek és megismerkedhettek az egészséges táplálkozás alapelveivel. Megtudhatták, hogy nem csodadiétáról van szó, nem kell hozzávalókat vadászniuk nem létező boltokban, csak követniük kell a szervezet igényeit. Ha az étkezésük mindig összhangban lesz az anyagcsere napi ritmusával, nem következik be elhízás, energikusabbak, fittebbek, kiegyensúlyozottabbak lehetnek. Receptkönyv formájában összeállított étrendet is kaptak a munkavállalók, melyben egészséges és ízletes ételek találhatók, hiszen nagyon fontos, hogy ne vegye el senkinek a kedvét az, ha íztelen, de máskülönben egészséges táplálékot kell fogyasztania. Ezért a receptek nagy része vegyesen tartalmazza az új összetevőket. Ezt követően megismerkedhettek a kardio- és kondigépek helyes használatával, a személyi edző jelentőségével valamint squash-, pingpong- és tollaslabda-versenyeken mérhették össze ügyességüket, fittségüket.

Az egészséges életmód folyamatos fenntartása

A projekt során az elkövetkezendő hónapokban sem áll le az egészségmegőrző munka. Több alkalommal dietetikai tanácsadást nyújtanak a dolgozók részére, bemutatják az egészséges étkezéshez elengedhetetlen étrend kialakítását, és energiaegyensúly-tréningeket tartanak. A munkahelyi testedzés keretében hetente 20 perces gerincjavító tornán vesznek részt, futó- és pingpongversenyeket rendeznek, melyhez az eszközöket – ülőlabdákat, tornaszőnyegeket, medicinlabdákat, pingpongasztalokat – a projekt keretében vásárolták meg. A lelki egészség védelmére és megőrzésére irányuló egészségfejlesztési és megelőzési program során a Mediteam Zrt. dolgozói havonta stresszkezelésen vesznek részt. (x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.